7.6 C
Amsterdam

Omstreden politicus Henry Kissinger overleden

Lees meer

De omstreden Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger is op 100-jarige leeftijd overleden. ‘Niemand zou ooit hebben kunnen voorspellen dat de 15-jarige joodse vluchteling uit Nazi-Duitsland (in 1938) een beleid zou voeren met honderdduizenden doden tot gevolg’, zo meldt de historicus Joseph Massad in een opiniestuk op de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

Kissinger was volgens Massad een machtspoliticus pur sang. ‘Legitimiteit op het internationale terrein behoeft alleen een overeenkomst tussen grootmachten. Moraliteit was slechts een irrelevantie’, citeert Massad uit het academische werk van Kissinger.

In het magazine the New Yorker schrijft Thomas Meaney dat deze ideeën over moraliteit, of het ontbreken daarvan, voor Kissinger een ‘conditie van de menselijke vrijheid’ waren.

Op sociale media maakt de dood van Kissinger de lippen los bij critici over wat de ‘oorlogsmisdadiger’ op zijn kerfstok heeft.

In een draadje van Redstreamnet staat als volgt opgesomd: Kissinger orkestreerde een coup in Chili, die de deur opende voor de dictatuur van Pinochet; hij gaf groen licht aan de genocide in Oost-Timor door de Indonesische dictator Suharto; Kissinger verlengde en breidde de Vietnamoorlog uit naar Laos en Cambodia, ‘alles wat beweegt’ mocht van hem gebombardeerd worden, met meer dan twee miljoen doden tot gevolg.

Rebekka Timmer van Bij1 maakt bij de dood van Kissinger graag een uitzondering op de regel over de doden niets dan goeds. ‘De beste man heeft alleen de 100 gehaald uit pure angst voor de Satan. Die zat namelijk al decennia geduldig op Kissingers ziel te wachten,’ schrijft zij.

Toch wist Kissinger een Nobelprijs voor de vrede te bemachtigen in 1973, vanwege zijn rol in de onderhandelingen voor het vertrek van de Amerikanen uit Vietnam, meldt Nu.nl. Twee leden van het Nobelcomité stapten wel op vanwege die keuze.

- Advertentie -