7.4 C
Amsterdam

Omtzigt: Kamer, bemoei je niet met individuele gevallen als Mikael

Lees meer

NSC-leider Pieter Omtzigt is duidelijk over de linkse oppositie in de uitzettingszaak van de 11-jarige Mikael: bemoei je er niet mee. Hij steunt het besluit van de bestuursrechter om de tiener, die in Amsterdam is geboren en nooit in Armenië is geweest, uit te zetten. Dit verklaart hij in een interview bij Dit is de Dag.

De linkse oppositie in de Tweede Kamer heeft in een brief gepleit voor het behoud van Mikael, stellende dat ‘thuis voor Mikael Amsterdam is en nergens anders’. Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract vindt dat de linkse partijen hun bevoegdheden overschrijden. ‘We dreigen als Tweede Kamer weer individuele zaken te gaan beoordelen. In een normale, gezonde democratie moeten we dat niet doen’, reageert hij.

Volgens Omtzigt ligt de beslissing enkel bij de rechter. ‘De hoogste rechter in Nederland heeft besloten dat er geen recht is op asiel’, aldus Omtzigt. Hoewel hij begrip heeft voor het ‘medeleven’ met Mikael, stelt hij dat het aanpassen van de wet nodig zou zijn om hem hier te laten blijven.

De partijen betwisten dit en wijzen op de ‘discretionaire bevoegdheid’ van asielminister Marjolein Faber. Omtzigt weerlegt dat. ‘Het zijn ook dezelfde partijen geweest die heel bewust gezegd hebben van, wij leggen die discretionaire bevoegdheid terug bij de directeur van de IND.’

Op de vraag of hij voor het kabinetsvoornemen is om Mikael uit te zetten, zegt Omtzigt dat het niet het kabinet is dat wordt gevolgd, maar een rechterlijke uitspraak. Dat was ook de aanspraak die we gemaakt hadden’, besluit Omtzigt.

- Advertentie -