14.3 C
Amsterdam

Onderzoek De Groene: PVV domineert agenda van de Tweede Kamer

Lees meer

Uit gezamenlijk onderzoek van De Groene Amsterdammer, Investico en de Utrechtse Data School blijkt dat de PVV het vergaderschema van de Tweede Kamer domineert.

De onderzoeksjournalisten hebben in totaal 7469 agendavergaderingen doorgepluisd en een zogenoemd ‘taalmodel’ losgelaten op de data. Daarin werd bijgehouden ‘welke politici en partijen sinds 2008 debatten aanvroegen, over welke onderwerpen, en hoe daarover werd gestemd’, meldt de Groene Amsterdammer.

De conclusie die de onderzoekers trekken, is dat Geert Wilders de belangrijkste machthebber is in Den Haag. ‘Wie in Den Haag de agenda bepaalt, bepaalt het gesprek – en heeft zo de macht’, schrijven zij.

De verkiezingsuitslag met de PVV als grootste partij vorig jaar en ‘de meest rechtse coalitie’ ooit in de geschiedenis van Nederland lijkt dus niet op toevalligheden gebaseerd te zijn. De thema’s die zij willen aanpakken, migratie en veiligheid, zijn al jarenlang speerpunten van de PVV, en die onderwerpen worden systematisch op de agenda gezet. Er waait daarom al jaren een ultrarechtse wind in Den Haag en zij bepalen hoofdzakelijk waarover gesproken én dus waarover niet gesproken wordt.

Stapsgewijs heeft de PVV het politieke debat in de gewenste richting weten te stuwen. Geert Wilders is bovendien, na het afzwaaien van Kees van der Staaij (SGP) en Khadija Arib (PvdA) vorig jaar, ook het langstzittende Kamerlid.

‘De strijd om de Kameragenda is in hoge mate onzichtbaar’, schrijven de onderzoekers, ‘maar is wel cruciaal voor politici die invloedrijk willen zijn op de voor hen belangrijke thema’s’. De partij die als eerste een debat aanvraagt, mag bijvoorbeeld ook als eerste spreken en bepaalt zo de toon van het debat.

Oud-Kamerlid Lilianne Ploumen meldt tegen de Groene dat ze in haar tijd ‘alles op alles zette’ om ervoor te zorgen dat haar toenmalige fractievoorzitter Lodewijk Asscher als eerste sprak en dus sneller dan bijvoorbeeld Fleur Agema van de PVV bij de ‘Regeling van Werkzaamheden’ was, waarin het vergaderschema wordt opgenomen.

- Advertentie -