Ook inwoners van Groningen hebben rijkdom vergaard en hun positie verbeterd dankzij slavenhandel in Azië en het Amerikaanse continent. Dat blijkt uit voorlopige bevindingen van een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.
Dat schrijft de Groningse nieuwszender RTV Noord. Er worden in het onderzoek ook namen genoemd van de Groningse families die zich hebben verrijkt aan de slavenhandel. Het gaat om notabele families, zoals Fockens, Sichterman, Alting en Van Imhoff. De onderzoekers melden dat zij zich op dagelijks basis lieten bedienen door mensen die tot slaaf waren gemaakt. De slaven werkten als kok, hovenier en koetsier, maar deden ook zwaar werk.
Als het volledige onderzoek is gepubliceerd, volgt een reactie van het Groningse college. Het college liet al eerder weten bereid te zijn om excuses aan te bieden voor het koloniale verleden van de stad.
Meer steden laten onderzoek doen naar hun betrokkenheid bij slavernij en kolonialisme. Zo hebben Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in de afgelopen jaren excuses aangeboden, net als het kabinet, de provincie Zuid-Holland, De Nederlandsche Bank en ABN AMRO.