11.7 C
Amsterdam

Onderzoek: Turkije deporteert en mishandelt vluchtelingen met EU-geld

Lees meer

Uit grootschalig onderzoek, waaraan 21 journalisten van onder andere NRC, der Spiegel en le Monde hebben meegewerkt, blijkt dat Turkije met Europees geld vluchtelingen mishandelt en deporteert naar hun land van herkomst, voornamelijk Syrië. 

Voor het onderzoek spraken de journalisten met meer dan honderd bronnen, waaronder veertig ex-gedetineerden, tientallen diplomaten, advocaten, EU-ambtenaren en personeelsleden van Turkse uitzetcentra.

De Europese Unie is op de hoogte van de mensenrechtenschendingen in Turkije en betaalt desondanks mee aan wat in 2016 begon als de Turkije-deal (waarin het aantal vluchtelingen dat vanuit Turkije Europa binnenkwam eerlijker verdeeld zou worden tussen beide partijen), maar ondertussen heimelijk lijkt te zijn veranderd in een deportatiedeal.

In bijna heel Turkije zijn nu uitzetcentra te vinden, schrijft NRC, waarvan een groot deel door de Europese Unie wordt gefinancierd. Inmiddels zijn dat er 32, volgens Turkse overheidscijfers, met een gezamenlijke capaciteit om bijna 20.000 mensen vast te zetten.

Aan het begin van de Syrische vluchtelingencrisis, meer dan 10 jaar geleden, was er in Turkije nog een coulante sfeer tegenover hen, maar dat is inmiddels volledig veranderd. Uit Turkse enquêtes blijkt dat maar liefst 90 procent van de Turkse bevolking Syriërs wil terugsturen. En dat gebeurt ook in centra waar Syriërs worden gedwongen en gefolterd om formulieren van ‘vrijwillige terugkeer’ te ondertekenen.

- Advertentie -