Ongehoord Nederland (ON!) mag blijven uitzenden, schrijft demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg aan de Tweede Kamer.
Van Weyenbergs voorganger Gunay Uslu besloot in november het verzoek van NPO om de vergunning van ON! in te trekken af te wijzen. Voor ‘zo’n verstrekkend besluit’ was volgens haar ‘te weinig juridische basis’. Haar besluit is nu definitief geworden, nadat Van Weyenberg alle betrokken partijen de kans had gegeven om op de voorlopige beslissing van Uslu te reageren.
Ongehoord Nederland reageert opgetogen. ‘Onze aspirant-omroep heeft de laatste twee jaar bewezen een belangrijke rol te spelen in het unieke pluriforme publieke bestel’, zegt ON!-voorzitter Arnold Karskens. ‘Dat de belangrijke thema’s als massa-immigratie, klimaathysterie, woke en de toenemende macht van de EU die ON! aansnijdt worden gewaardeerd, blijkt uit de hoge waardering van ons opinieprogramma Ongehoord Nieuws door de kijker. ON! vertegenwoordigt een belangrijk politiek geluid in ons land, hetgeen ook blijkt uit de recente verkiezingsuitslag voor de Tweede Kamer. Onze omroep blijft zich inzetten om de ongehoorde stem van veel Nederlanders te vertolken.’
De NPO had Uslu verzocht te vergunning van ON! in te trekken omdat de extreemrechtse omroep herhaaldelijk de journalistieke codes schond en nepnieuws verspreidde, onder andere over corona en ‘racisme’ tegen witte mensen door zwarte mensen, die met het n-woord werden aangeduid door presentatrice Raisa Blommestijn.
De journalistieke code gaat wel strenger worden gehandhaafd en omroepen worden verplicht deze te ondertekenen, aldus Weyenberg. Dit betekent dat ON! straks wel een andere toon moet aanslaan, of alsnog de vergunning om te mogen uitzenden verliest.