14.5 C
Amsterdam

Ontvoerde Turken met hulp van Kenia naar Turkije gedeporteerd

Lees meer

Vier van de vorige week ontvoerde Turken, verbonden aan de Gülenbeweging, zijn met medewerking van de Keniaanse regering naar Turkije gedeporteerd. Amnesty International Kenia reageerde geschokt op deze ontwikkelingen.

Het gaat om Mustafa Genç, Hüseyin Yeşilsu, Öztürk Uzun en Alparslan Taşçı. Drie andere ontvoerde personen, Saadet Tasci, Necdet Seyitoglu (die ook de Britse nationaliteit heeft), en een kind (Abdullah Genç, zoon van Mustafa Genç), zijn later vrijgelaten.

Saadet Tasci, wier man nu door de Turkse staat is meegenomen, maakte vorige week nog wanhopig een video over de ontvoeringen. ‘We werden door gemaskerde mannen met kalashnikovs ontvoerd, terwijl we ons rijbewijs wilden ophalen bij een officiële instelling,’ zei ze. ‘Bijna alles werd van ons afgepakt. We werden een uur lang onder dwang in een jeep vervoerd.’

Van de vrouw en kinderen van een van de ontvoerden is bij de redactie bekend dat zij in Nederland verblijven en statushouders zijn. In januari hadden zij gezinshereniging aangevraagd voor de ontvoerde man.

Amnesty International Kenia verklaarde dat het principe van non-refoulement, een hoeksteen van het vluchtelingenverdrag, is geschonden. ‘Volgens internationaal vluchtelingenrecht mogen vluchtelingen alleen worden teruggestuurd als ze een gevaar vormen voor de nationale veiligheid of misdaden hebben begaan’, aldus het statement. De Keniaanse regering heeft geen bewijs geleverd van enige dreiging die zou uitgaan van de Turkse staatsburgers.

De Keniaanse regering verklaarde in een persbericht dat de uitzetting gebaseerd is op ‘historische’ en ‘bilaterale banden’ met Turkije, en dat Turkije garanties heeft gegeven dat de vluchtelingen ‘waardig’ behandeld zullen worden.

In Turkije worden gülenisten massaal vervolgd en verantwoordelijk gehouden voor de couppoging in 2016. Duizenden hebben hun banen verloren, zijn gevlucht, of zitten levenslange gevangenisstraffen uit, vaak zonder enig bewijs.

- Advertentie -