In navolging van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht gaat ook het Overijsselse Deventer het eigen slavernijverleden onderzoeken, meldt de Stentor.
De bedoeling van het onderzoek is om onwetendheid over het Deventer slavernijverleden weg te nemen, zegt PvdA-raadslid Anke Hamstra. Dit leidt tot meer begrip en verbondenheid, is het idee.
De rol van Deventer in het Nederlandse slavernijverleden is op de kaart gezet door Siert Wieringa, die archiefonderzoek deed. Hij weet dat Deventer na de teloorgang van de Hanze, een handelsverbond van Noord-Europese steden, op zoek was naar nieuwe handelskansen en in zee ging met de WIC.
Zo voer in 1642 het schip De Deventer van Afrika naar Brazilië. Aan boord waren honderd tot slaaf gemaakten. De Deventer, een schip van de West-Indische Compagnie (WIC), werd door het stadbestuur van Deventer en Deventer burgers gesponsord. Samen legden ze meer dan 100.000 gulden neer, een astronomisch bedrag in die tijd.
Burgemeester Ron König komt later dit jaar met een voorstel, inclusief financiering. Het is de bedoeling dat Wieringa, van huis uit cultureel antropoloog, het onderzoek gaat doen.