Turkije heeft na ruim twee jaar afwezigheid een nieuwe ambassadeur voor Israël benoemd. Dit meldt het doorgaans goed ingevoerde Arabische medium al Monitor op basis van ‘hooggeplaatste bronnen’.
Het zou gaan om de 40-jarige Ufuk Ulutas. Hij werkte eerder als directeur Buitenlandse Politiek bij de Turkse denktank SEFA Foundation. Deze denktank is gelieerd aan president Erdogans schoonzoon Berat Albayrak, die onlangs aftrad als minister van Financiën.
Volgens al Monitor is Ulutas geslepen en pro-Palestina. Ulutas studeerde Hebreeuws en Midden-Oosten Studies aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.
Turkije was voor 2010 een van de weinige islamitische landen die diplomatieke betrekkingen met Israël onderhield. Onder Erdogan verslechterden de verhoudingen.
Turkije verbrak in 2010 voor het eerst de diplomatieke banden met Israël, vanwege de Israëlische aanval op het Gaza Freedom Flotilla waarbij negen Turkse activisten om het leven. Deze vloot van zes schepen zei humanitaire hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook te willen bieden, maar volgens Israël zouden er juist wapens geleved worden.
In 2016 werden de diplomatieke banden met Israël hersteld, maar in mei 2018 besloot Turkije haar ambassadeur terug te trekken vanwege Israëlische aanvallen op protesterende Palestijnen in de Gazastrook. Deze protesten waren gericht tegen de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, een voor joden en moslims belangrijke stad.
Als Turkije nu weer de banden met Israël aanhaalt, komt dat volgens al Monitor mede omdat een aantal Arabische landen, waaronder Marokko, recentelijk de betrekkingen met Israël heeft genormaliseerd – iets waar Erdogan nog fel tegen ageerde. Ook zou het aanstellen van een ambassadeur zijn bedoeld als geste richting de Amerikaanse president-elect Joe Biden, die zich in het verleden kritisch heeft uitgelaten over Erdogan.
Erdogan en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu staan doorgaans op gespannen voet met elkaar. Zo hekelde Netanyahu het feit dat Erdogan Koerdische dorpen bombardeerde, waarop Erdogan hem een terrorist noemde. Tegelijkertijd steunt Turkije Hamas dat, net als Erdogans AKP, geworteld is in de Moslimbroederschap. Vanuit Turkije bereiden Hamas-aanhangers ook aanslagen op Israëlische doelen voor. Het Israëlische leger en inlichtingendienst zien Erdogans Turkije steeds meer als een bedreiging, berichtte the Jerusalem Post deze zomer.