1.4 C
Amsterdam

Ook VVD vindt ontspoorde ‘Marokkanen’-tweet Baudet ‘walgelijk’

Lees meer

Thierry Baudet krijgt karrenvrachten kritiek over zich heen omdat hij dit weekend twitterde dat ‘Marokkaanse’ mannen twee ‘dierbare vriendinnen’ in de trein lastig vielen. Een getuige en de NS ontkennen. Niet alleen linkse politici en opiniemakers laten van zich horen. Ook vanuit VVD-huize klinkt nu felle kritiek.

Vrijdagavond twitterde Baudet dat ‘twee dierbare vriendinnen’ in de trein ernstig lastig waren gevallen door vier ‘Marokkanen’. Hij schreef verder dat aangifte doen ‘natuurlijk volstrekt zinloos’ was en dat ‘lieve, kinderlijk naïeve Nederlanders’ op zijn partij Forum voor Democratie moesten stemmen.

Baudet kreeg een storm van verontwaardiging over zich heen, helemaal toen gisteren bleek dat zijn tweet een loopje neemt met de feiten. Volgens een medepassagier en een NS-medewerker waren de ‘Marokkanen’ uit Baudets tweet eigenlijk drie NS-medewerkers en een politieagent in burgerkleding en wilden de vriendinnen hun chipkaarten niet aan hen laten zien.

Van links tot rechts wordt Baudet veroordeeld. Zo namen D66-Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma en Jan Paternotte en de Amsterdamse PvdA-leider Sofyan Mbarki op Twitter afstand van Baudets tweet. Ook de VVD zegt nu zijn gewraakte tweet ‘walgelijk’ te vinden, bij monde van Kamerlid Zohair el Yassini.

‘Als Marokkaans bloed door je aderen stroomt ben je bij Thierry Baudet op voorhand een verdachte, ondanks je Nederlandse hart’, stelde El Yassini vanochtend op NPO Radio 1. ‘En als er iets fout is, benoem het. Maar beschuldigingen bij elkaar fantaseren is walgelijk.’

Ook neemt El Yassini het Baudet kwalijk dat de FvD-voorman tot nu toe weigert om zijn woorden terug te nemen en niet bereikbaar is voor commentaar.

El Yassini hekelt dat Baudet drie jaar geleden begon over ‘de homeopathische verdunning van de Nederlandse bevolking’, dat dit overging in ‘de boreale droom’ – en nu zijn we, aldus El Yassini, zover dat vier mannen die gewoon hun werk deden bij voorbaat verdacht werden gemaakt vanwege hun vermeende afkomst. ‘Dat vind ik een hele kwalijke zaak.’

- Advertentie -