Een meerderheid van het Oostenrijkse parlement heeft ingestemd met het sluiten van moskeeën die vallen onder Diyanet, een Turkse religieuze staatsinstelling, en de van oorsprong Turkse beweging Milli Görüş.
De Diyanet- en Milli Görüş-moskeeën zouden eerder dienen als verlengstuk van de Turkse president Erdogan en zijn AKP-partij dan als gebedshuis. Dat stellen de ÖVP en de FPÖ, de twee grootste partijen die samen goed zijn voor een meerderheid in het Oostenrijkse parlement.
Het voorstel werd ingediend door Peter Pilz, de voorzitter van de partij Jetzt, een afsplitsing van de Oostenrijkse Groenen.
Of de aanbeveling ook daadwerkelijk zal worden doorgevoerd, dat is nog niet zeker. Aankomende zondag zijn er parlementsverkiezingen, waarna er een nieuwe coalitie zal moeten worden gevormd. Die nieuwe coalitie gaat dan uiteindelijk over of er een verbod komt.
Het sluiten van moskeeën is in Oostenrijk geen nieuw fenomeen. In juni 2018 kondigde premier Sebastian Kurz aan zeven moskeeën te sluiten en zeker veertig imams het land uit te zetten. Parallelle samenlevingen, de politieke islam en de opkomst van radicale bewegingen in het land vormen volgens Kurz de redenen voor dit besluit.