6.9 C
Amsterdam

Open brief Rowling, Rushdie en andere auteurs tegen ‘cancel culture’

Lees meer

150 schrijvers, journalisten en academici hebben een open brief ondertekend, waarin ze een lans breken voor het vrije debat. Dit debat zou steeds meer onder druk komen te staan, als gevolg van de zogenoemde ‘cancel culture’.

Dit schrijft BBC News. De open brief, ondertekend door onder andere J.K. Rowling, Margaret Atwood en Salman Rushdie, werd gisteren gepubliceerd in Harper’s Bazaar.

De auteurs schrijven dat de recente antiracistische protesten hebben geleid tot een intellectueel keurslijf, waardoor het vrije debat meer en meer wordt beknot. Het zou steeds meer draaien om ideologische uniformiteit.

De auteurs menen dat tegenwoordig te snel en te fel op ‘foute’ meningen wordt gereageerd.

Ze noemen redacteuren die ontslagen worden om het plaatsen van controversiële stukken, boeken die worden ingetrokken wegens vermeende ‘onechtheid’ en journalisten die niet over bepaalde onderwerpen mogen schrijven.

Deze ontwikkeling scharen de schrijvers onder censuur en ‘cancel culture’, de cultuur om ‘foute’ meningen en mensen te weren.

Het gaat volgens de briefschrijvers niet slechts om het deplatformen van radicaal-rechtse figuren. De ‘cancel culture’ zou zich breder manifesteren in de samenleving, namelijk via ‘onverdraagzaamheid voor tegengestelde opvattingen, het modieus maken van public shaming en het verketteren van mensen, en de neiging om complexe beleidskwesties op te lossen met morele oogkleppen op.’

‘De beperking van het debat, ofwel door een repressieve regering of een intolerante samenleving, schaadt steevast diegenen die geen macht hebben en zorgt ervoor dat iedereen minder goed democratisch participeren kan’, valt verder te lezen in de open brief.

Schrijfster J.K. Rowling, één van de ondertekenaars van de brief, lag onlangs zwaar onder vuur vanwege het feit dat zij transvrouwen geen echte vrouwen vindt. In een recente tweet zei zij moeite te hebben met de term ‘mensen die menstrueren’, omdat zij vindt dat alleen ‘echte’ vrouwen kunnen menstrueren.

Rowling is de auteur van de beroemde Harry Potter-boeken, die ook verfilmd zijn. Enkele acteurs uit de Harry Potter-films – waaronder Daniel Radcliffe (Harry Potter) en Emma Watson (Hermelien) – hebben afstand genomen van Rowlings uitspraken.

Schrijver Salman Rushdie ondertekende de brief ook. Rushdie werd eind jaren tachtig wereldwijd beroemd met zijn boek De duivelsverzen. Iran achtte dit boek godslasterlijk en de Iraanse ayatollah Khomeini verklaarde Rushie via een fatwa vogelvrij, waarna Rushdie moest onderduiken en een bomaanslag wist te overleven.

- Advertentie -