Brett McGurk, de voormalige Amerikaanse gezant in Syrië, zegt in een tweet dat Turkije nooit met de VS heeft willen samenwerken tegen IS – zelfs niet omdat ‘40.000 buitenlandse IS-strijders via Turkije naar Syrië trokken’.
Brett McGurk diende van 2015 tot 2018 als Amerikaanse speciale gezant voor de wereldwijde coalitie die tegen IS streed. Hij stapte in december vorig jaar op.
Volgens McGurk zou Turkije door de vingers hebben gezien dat vele jihadisten de Turkse grenzen passeerden om te vechten in Syrië:
‘De Syrische grensstad Tel Abyad was van 6/14 tot 6/15 (de zomer van 2014 tot de zomer van 2015, red.) een belangrijke aanvoerroute voor wapens, explosieven en strijders die vanuit Turkije richting Raqqa en Irak stroomde. Amerikaanse hulp bij het bewaken van de grenzen werd herhaaldelijk door Turkije geweigerd’, aldus McGurk.
De oud-gezant stelt ook dat het Amerikaanse leger in diezelfde periode niet mocht opstijgen vanuit de luchthaven in het zuidelijk gelegen Incirlik, om van daaruit ‘IS-posities’ te bombarderen.
As noted, Turkey foreclosed any serious cooperation on ISIS even as 40k foreign fighters flowed through its territory into Syria. Our partnership with the SDF was borne of necessity and soon grew to a force of 60k Syrians: Arabs, Kurds, Christians. It lost 11k fighting ISIS.
— Brett McGurk (@brett_mcgurk) October 9, 2019
Daarnaast beweert McGurk dat ‘IS-gevechtsteams’ vanuit het Syrische Manbij ongehinderd door Turkije naar Parijs trokken om de bekende aanslagen van 2015 te plegen, met ruim 130 doden tot gevolg. Ook de zelfmoordaanslag op een luchthaven in Brussel, een jaar later, zou zijn gepleegd door strijders die vanuit Syrië vrijelijk de Turkse grens konden passeren.
President Donald Trump stelt dat Turkije nu verantwoordelijk is voor het vasthouden van duizenden ISIS-gevangen die worden bewaakt door de Syrische Koerden, maar McGurk gelooft niets van zijn woorden.
De ex-gezant zegt dat de meeste gevangenen zich in het zogeheten ‘Al Hol-kamp’ bevinden, 230 kilometer van de Turkse aanvalszone. Volgens hem heeft Turkije niet de bedoeling en ruimte om zich over de 60.000 gevangen in het Al Hol-kamp te ontfermen. ‘Iets anders geloven is een roekeloze gok met onze nationale veiligheid.’
De uitspraken van McGurk sluiten aan bij een recentelijk gepubliceerd onderzoeksrapport over de relatie tussen Turkije en IS. In het rapport stellen de auteurs, waaronder de Turks-Zweedse journalist Abdullah Bozkurt, dat de Erdogan-regering IS heeft gesteund. Overigens werden Turkse functionarissen die meehielpen aan het rapport gearresteerd, aldus Bozkurt.