Oud-minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft de Tweede Kamer meerdere malen te laat en onjuist geïnformeerd over de bombardementen in Hawija (Irak) in 2015, meldt NOS. Het bombardement werd uitgevoerd door Nederlandse F-16’s, waarbij minstens zeventig burgerdoden vielen.
De commissie-Sorgdrager, ingesteld in 2020 na een aangenomen motie in de Tweede Kamer voor onderzoek naar het bombardement, komt na ruim vier jaar tot deze conclusie.
Saillant detail: oud-minister Hennis was gedurende die jaren speciaal gezant voor de Verenigde Naties in Irak. Ook stond ze als hoofd van de Bijstandsmissie voor Irak (UNAMI) de Iraakse overheid bij, onder andere op het gebied van de mensenrechten.
Vorig jaar is ze door de VN als gezant overgeplaatst naar Libanon.
Het rapport is door ‘Haagse bronnen’ uitgelekt aan RTL Nieuws en wordt maandag pas gepresenteerd en overhandigd aan minister (en partijgenoot) Ruben Brekelmans (VVD) van Defensie.
De burgerslachtoffers in Hawija kwamen pas vier jaar na dato aan het licht in Nederland, na berichtgeving van NOS en NRC in 2019. Nabestaanden hebben, met advocaat Liesbeth Zegveld, de Nederlandse staat toen aangeklaagd.
De regering blijkt jarenlang te hebben gezwegen over de destructieve gevolgen van het bombardement. Zo zou Hennis kort na de aanval in 2015 hebben verzuimd om de Kamer in te lichten over burgerslachtoffers. Zij wilde dat ‘met zekerheid’ kunnen zeggen, maar toen ze die informatie alsnog kreeg, heeft ze de Kamer te laat en onjuist geïnformeerd over meerdere zaken, aldus de commissie-Sorgdrager.