4.4 C
Amsterdam

Oud-minister: maak van Keti Koti een nationale feestdag

Lees meer

Naast 5 mei zou ook 1 juli – de dag waarop Keti Koti wordt gevierd – een nationale feestdag moeten worden. Dit stelde oud-minister Roger van Boxtel in de openingslezing van het symposium Nieuwe Narratieven: Naar een Zwarte Canon afgelopen zaterdag, georganiseerd door het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee).

Het symposium in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) was een afsluiting van de activiteiten van het NiNsee in het kader van het officiële Herdenkingsjaar 150/160 jaar Slavernijverleden. Van Boxtel sprak over wat er nog te gebeuren stond na de excuses van de Nederlandse regering voor het slavernijverleden, zo meldt platform Nieuw Wij.

‘Zijn we als samenleving inmiddels wat opgeschoten? Het antwoord is ja, maar nog veel te weinig, en we moeten er iedere dag aan blijven werken’, zei hij.

Keti Koti als nationale feestdag was een van de suggesties van de oud-minister. ‘Al was het maar omdat tot nu toe alle nationale feestdagen van wit-christelijke herkomst zijn en het in feite zou sieren als vrede en vrijheid (5 mei) én gelijkheid en vrijheid van alle ingezetenen, ongeacht afkomst, kleur en gezindheid (1 juli), beide als nationale feestdagen zouden worden gevierd.’

Ook stelde hij dat de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme een permanente status zou moeten krijgen, ‘net als de Ombudsman’.

De regering en het parlement moeten volgens hem permanent actief blijven op vier terreinen: bij de herdenking van het slavernijverleden; bij het stellen van de leerdoelen in het voortgezet onderwijs; bij het richten van ontwikkelingswerk naar de eilanden in ons Koninkrijk en Suriname; en bij het actief bestrijden van racisme en discriminatie.

Excuses alleen zijn niet genoeg, benadrukte hij. ‘Het moet ook gaan om herstel. Herstel van historisch onrecht is eigenlijk niet mogelijk, maar het creëren van een gelijkwaardige samenleving wel.’

- Advertentie -