23.3 C
Amsterdam

Overijssel: PVV en FvD dienden motie in tegen kritisch mediabericht

Lees meer

De Statenfracties van PVV, Forum voor Democratie en Overijssel Vooruit hebben een motie ingediend om een kritisch artikel in de Twentse krant Tubantia te veroordelen, bericht Villamedia. Een grote meerderheid van de Staten verwierp de motie.

Het gewraakte artikel in Tubantia levert forse kritiek op de gemeentelijke afspraken rond windmolenparken, met name over hoe deze afspraken soms op Staten-niveau weer ongedaan worden gemaakt. Journalist Leo van Raaij schrijft dat tegenstanders van windmolens vaak desinformatie gebruiken. In een uitgebreid kader ontkracht hij deze desinformatie.

Dat schoot de PVV, FvD en Overijssel Vooruit, een afsplitsing van BBB, in het verkeerde keelgat. In hun motie beschuldigden ze Tubantia van het verspreiden van desinformatie en het ondermijnen van de geloofwaardigheid van de politiek. Met 36 tegen 4 stemmen voor werd de motie echter afgewezen. De andere fracties, inclusief JA21, veroordeelden de motie als een aanval op de persvrijheid. Statenlid Maryse Wulf van Volt noemde de motie een ‘klap in het gezicht van de rechtsstaat’.

Adjunct-hoofdredacteur Paul Berkhout van de Twentse krant is blij dat de motie breed wordt veroordeeld door de andere Statenfracties. Hij vindt onafhankelijke journalistiek een groot goed. Statenlid Adam Bakker van Overijssel Vooruit had kritiek op het gebruikte bronmateriaal, maar Van Raaij deelde vervolgens al zijn bronnen uitvoerig met hem. Ondanks dit uitgebreide brononderzoek diende Overijssel Vooruit alsnog een klacht in en verzocht de krant om rectificatie. Dit wees de krant af.

Berkhout benadrukt dat onafhankelijke media een belangrijke rol spelen in het signaleren van misleidende informatie en het scheiden van feiten en meningen. Wel vindt hij dat kranten moeten luisteren naar hoe mensen zaken ervaren. ‘Ook dat is een werkelijkheid die bestaat’, zegt hij tegen Villamedia.

- Advertentie -