Vandaag is het Kashmir Solidarity Day. In Pakistan, maar ook op andere plekken in de wereld, demonstreren mensen uit solidariteit met de Kashmiri’s, die al jaren worden onderdrukt in India.
Pakistan heeft de dag in het leven geroepen. De islamitische republiek is van mening dat Kashmir – waar de meerderheid van de bevolking islamitisch is – bij Pakistan hoort in plaats van het door hindoes gedomineerde India.
Het gebied wordt betwist sinds 1947, toen het Britse rijk uiteenviel. Het had lang een semiautonome status, maar in 2019 trok de Indiase premier Narendra Modi van de hindoe-nationalistische BJP-partij deze speciale status in. Sindsdien is de situatie verslechterd. Veel politici zijn gearresteerd en er zijn zo’n 800.000 militairen gelegerd in het gebied.
Volgens de Pakistaanse Hoge Commissaris in Maleisië, Syed Ahsan Raza Shah, is de situatie in Kashmir vergelijkbaar met die in Palestina. ‘De pure barbaarse en onmenselijke wreedheden, vernietiging en de moord op onschuldige Palestijnse broeders en zusters zijn een pijnlijke herinnering aan het soortgelijke lijden van onze broeders in Kashmir.’ Hij voegt toe dat de huidige regering van India vastbesloten is de Indiase moslims te vervolgen en te onderdrukken.
Gisteren demonstreerde in Brussel de Kashmir Council-EU, een ngo die zich voor Kashmir inzet. De demonstranten staken kaarsen aan uit solidariteit met de onderdrukte Kashmiri’s. ‘We zullen solidariteit blijven betuigen met de onderdrukte mensen van bezet Kashmir’, zei de voorzitter van de raad, Ali Raza Syed.
Hij voegde eraan toe dat de strijd doorgaat totdat er een logische en eerlijke oplossing komt voor de Kasmiri’s. Hij eist dat de internationale gemeenschap eindelijk aan de slag gaat met de kwestie en een einde brengt aan de Indiase wreedheden.