4.3 C
Amsterdam

Palestijnse schrijver sterft in hechtenis in Israël na 38 jaar gevangenisstraf

Lees meer

De 62-jarige Palestijnse schrijver Walid Daqqah is overleden aan beenmergkanker in een Israëlische gevangenis. De activist heeft 38 jaar gevangen gezeten.

‘Het is hartverscheurend dat Walid Daqqah in hechtenis is overleden, ondanks de vele oproepen tot zijn dringende vrijlating op humanitaire gronden’, reageert Erika Guevara-Rosas van Amnesty International. Ze zegt dat Daqqah zijn oorspronkelijke straf al had uitgezeten. Het feit dat de Palestijnse schrijver niet werd vrijgelaten is volgens haar ‘een wrede herinnering aan Israëls systematische medische verwaarlozing en minachting voor de rechten van Palestijnse gevangenen’.

Sinds 7 oktober mocht Daqqah, bij wie in 2022 beenmergkanker was geconstateerd, zijn vrouw niet meer bellen. ‘Zijn laatste verzoek om vervroegde vrijlating op humanitaire gronden werd door het Israëlische Hooggerechtshof afgewezen, waardoor hij feitelijk tot de dood achter de tralies werd veroordeeld’, aldus Guevara-Rosas. ‘Zelfs op zijn sterfbed bleven de Israëlische autoriteiten huiveringwekkende wreedheden jegens Walid Daqqah en zijn familie aan de dag leggen, waarbij ze hem niet alleen adequate medische behandeling en passend voedsel ontzegden, maar hem ook verhinderden definitief afscheid te nemen van zijn vrouw Sanaa Salameh en hun vierjarige dochter Milad.’

Walid Daqqah werd op 25 maart 1986 gearresteerd door Israëlische troepen. Een jaar later werd hij door een Israëlische rechtbank tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij in 1984 betrokken zou zijn geweest bij de ontvoering van en moord op de Israëlische militair Moshe Tamam door een aan het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) gelieerde groep. Daqqah had de moord zelf niet gepleegd, maar zou leiding hebben gegeven aan de groep. De veroordeling van Daqqah was gebaseerd op een Britse noodverordening uit 1945, die voor een veroordeling een veel lagere bewijslast vereiste dan het Israëlische strafrecht.

Gisteren vertelde zijn broer Assa’ad Daqqa dat de Israëlische autoriteiten het stoffelijk overschot niet aan de familie hebben teruggegeven. Dit was een besluit van de extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir. Die schreef zondagavond op X dat hij het betreurde dat Walid Daqqah een natuurlijke dood was gestorven. Hij had liever gehad dat de schrijver was geëxecuteerd als terrorist.

Daqqah mocht uiteindelijk wel worden begraven. Israëlische troepen hebben de begrafenisstoet echter lastig gevallen en familieleden aangehouden en vastgehouden, bericht de website Middle East Eye.

- Advertentie -