15.8 C
Amsterdam

Islamgeleerde Gülen begraven in Pennsylvania

Lees meer

In het bijzijn van familie en sympathisanten is Fethullah Gülen gisteren naar zijn laatste rustplaats gebracht. Hij is begraven in het Chestnut Retreat Center in Pennsylvania, de Verenigde Staten.

Het is de plek waar de islamgeleerde de afgelopen 25 jaar woonde en werkte, in het uitgestrekte landschap van het Pocono-gebergte. Bij de begrafenis zelf waren honderden mensen aanwezig. Even daarvoor hadden duizenden mensen zich verzameld voor de openluchtdienst in New Jersey, meldt the Washington Post.

In het stadion van New Jersey vond een gebedsdienst plaats met lezingen uit de Koran. Daarna werd de kist, gedrapeerd met groen-gouden bekleding, naar binnen gedragen door een aantal van zijn sympathisanten. Op de begraafplaats mochten honderden bezoekers een handvol zand over de kist uitstrooien, zo beschrijft de Amerikaanse krant.

Gülen gaf zelf ooit aan dat hij niet wenste terug te keren naar Turkije, waar hij vervolgd wordt. Hij noemde het toevluchtsoord in de bergen ‘een rustgevende en schone plek waar hij van zijn vrijheid genoot’, aldus de krant.

In Turkije zullen in alle waarschijnlijkheid geen herdenkingsdiensten plaatsvinden. De regering verdenkt de Gülenbeweging van de mislukte coup in 2016, een beschuldiging die Gülen altijd heeft ontkend. Sindsdien is elke vorm van steun voor de geestelijk leider verboden en worden sympathisanten vervolgd.

- Advertentie -