8.2 C
Amsterdam

President Europees Hof voor de Rechten van de Mens in opspraak

Lees meer

Er gaan steeds meer stemmen op dat Robert Spano, de president van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), moet opstappen. Spano bezocht vorige week Turkije. Hij ontmoette er topfunctionarissen van de regerende AKP-partij, waaronder president Erdogan. Ook ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van Istanbul.

Turkse mensenrechtenorganisaties, advocaten en activisten en Europese politici en mensenrechtenverdedigers veroordeelden Spano’s bezoek en hoe hij dit heeft ingevuld. De voorzitter van het EHRM heeft sinds het omstreden vierdaagse bezoek geen verklaringen afgelegd of interviews afgenomen.

Spano had alleen een ontmoeting met de overheidsfunctionarissen en overheidsinstellingen, terwijl hij verzoeken om vergaderingen te houden met functionarissen van de mensenrechtenorganisaties van het land negeerde. Dat zegt Sebnem Korur Fincanci, voorzitter van Turkse Stichting voor de Mensenrechten,  tegen de onafhankelijke Turkse nieuwssite Ahval News.

Ook waren studenten niet welkom in de zaal in de Universiteit van Istanbul, waar Spano zijn eredoctoraat ontving. Volgens Fincanci was Spano bang dat studenten tegen hem zouden demonstreerden.

Volgens critici legitimeerde Spano’s bezoek het schenden van de mensenrechten door Turkije. Sebnem Korur Fincanci beaamt dit. Ze voegt hieraan toe dat Spano de legitimiteit van het EHRM en zijn eigen positie als president van dit hof ondermijnt.

‘Het EHRM moet de situatie bespreken en dit onwettige bezoek niet accepteren, om de reputatie van de rechtbank te beschermen’, stelt de mensenrechtenactiviste.

Er gaan stemmen op dat Spano moet opstappen, maar de president van het EHRM weigert om de eer aan zichzelf te houden. Fincanci vindt dat het hof de positie van Spano ter discussie moet stellen en hem moet dwingen om op te stappen.

Spano bracht ook een bezoek aan de zuidoostelijke stad Mardin. Op foto’s die daar gemaakt zijn staat Spano samen met een door de overheid aangestelde burgemeester. In Turkije zijn veel burgemeesters van pro-Koerdische HDP ontslagen en vervangen door regeringsambtenaren. De HDP wordt beschuldigd van steun aan de PKK, die in Turkije en in de EU op de terreurlijst staat.

Academicus Mehmet Altan, in 2016 ontslagen als hoogleraar aan de universiteit van Istanbul  tijdens de zuiveringen van Erdogan, schreef vorige week een open brief aan Spano. ‘De universiteit (van Istanbul, red.) waar u uw doctoraat gaat halen, is ‘de beschuldigde instelling’ in de processen die zijn aangespannen door vele academici, die net als ik bij een wettelijk besluit werden ontslagen.’

Mehmet Altan is jongere broer van Ahmet Altan, de beroemde schrijver en intellectueel die nog steeds in de gevangenis zit.

- Advertentie -