Welke rol speelt de haven van Rotterdam in de doorvoer van wapens bestemd voor Israël? Bij1 stelde hierover dinsdag vragen in de gemeenteraad van de havenstad.
Nederland mag niet direct F-35-onderdelen leveren aan Israël. Dit werd eerder besloten door de rechter, nadat Liesbeth Zegveld een zaak aanspande tegen de Nederlandse staat. De Staat is tegen die uitspraak in cassatie gegaan. Ondertussen levert Nederland alsnog onderdelen aan Israël, nu via de VS, zegt advocaat Minke Gommer van Bureau Brandeis. Oud-generaal Mart de Kruif noemde dit ook in Buitenhof afgelopen zondag.
Deze doorvoer verloopt onder andere via de haven van Rotterdam, en dit stuit sommige gemeenteraadsleden tegen de borst. Bij1 stelde hier deze week vragen over, gesteund door PvdA, GroenLinks, SP, Denk en Volt.
Deze week komt het containerschip Maersk Izmir aan in de haven. Dit schip vertrok op 5 mei uit Ashdod in Israël, en vervoert F-35-vleugelonderdelen die zijn geproduceerd door Elbit Systems. Is het college daarvan op de hoogte? luidt de vraag.
De partijen vragen zich af in hoeverre dit soort goederen wordt geregistreerd en gecontroleerd. De Rotterdamse haven profileert zich als een veilige haven, maar hoe valt dat te rijmen met het faciliteren van militaire goederen die bijdragen aan genocidaal geweld?
Ze willen van het college weten of het bereid is om schepen met wapenonderdelen van en naar Israël uit de Rotterdamse haven te weren.