Rechtendocent Achraf el Johari (Hogeschool van Amsterdam) vermoedt dat onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) van alles uit zijn duim zuigt om islamitische weekendscholen aan te pakken. Dat zegt hij in het tijdschrift Volzin.
Wiersma wil iets doen tegen ‘misstanden’ bij weekendscholen, die niet gefinancierd worden door de overheid en niet onder toezicht staan van de onderwijsinspectie. Uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC uit 2019 bleek dat in vijftig moskeescholen kinderen leren de Nederlandse samenleving af te wijzen of dat op homoseksualiteit de doodstraf moet staan.
Wiersma noemt het ‘schrijnend’ hoe daar ‘anti-integratieve, antidemocratische en anti-rechtsstatelijke overtuigingen werden opgelegd’. El Johari, ooit fractiemedewerker bij Denk Amsterdam en oud-jongerenburgemeester van de hoofdstad, vindt dat het onduidelijk wat de minister met die termen bedoelt.
‘Minister Wiersma triggert met deze termen alle vooroordelen over gewelddadige en onbeschaafde moslims in ons associatieve brein en kapitaliseert hiermee op de angst voor de moslimgemeenschap die de afgelopen decennia is gekweekt.’
Ook is hij niet te spreken over het ingestelde meldpunt waarin ouders en leerlingen ‘misstanden’ over deze weekendscholen kunnen melden. Hij vergelijkt deze met het meldpunt van Forum voor Democratie tegen ‘linkse indoctrinatie’ in het onderwijs.
‘Toen was er veel meer ophef. De maatschappelijke onrust was enorm. De Autoriteit Persoonsgegevens vroeg om opheldering en premier Rutte noemde de kliklijn ‘spionage in de klas’. Het is nu oorverdovend stil.’
De website van het meldpunt noemt als voorbeeld een docent die zegt dat je niet mag gaan stemmen of ‘dat man en vrouw niet gelijk zijn’. Wiersma zei dat bepaalde islamitische weekendscholen onderwijzen dat je homo’s van flatgebouwen moet gooien, maar dat is eigenlijk een anekdote uit 2004 – die bovendien niet gaat over weekendscholen. Ook zei hij op bepaalde scholen te komen waar hij bij nader inzien helemaal niet is geweest.
El Johari zeg dat ‘de voorbeelden die worden aangehaald door minister Wiersma nergens in de stukken opduiken als concrete signalen en waarschijnlijk uit zijn duim zijn gezogen’.
Volgens El Johari heeft de overheid al genoeg middelen tegen ‘gedragingen die wettelijke grenzen overschrijden’: het wetboek van strafrecht.
‘Het punt is hier dat de overheid wil ingrijpen in situaties waarin geen wettelijke grenzen worden overschreden maar waarvan het gedrag ‘ongewenst’ is.’
Nederland heeft behoefte aan een constitutioneel hof dat uitspraken kan doen over de grondwettelijkheid van wetten, vindt Johari. ‘Voor nu is de aangifte van de moskeeënkoepels tegen minister Wiersma een mooie stap om te laten zien dat de VVD niet ongestraft dit soort discriminerende proefballonnen kan loslaten.’
Wiersma’s negeerde eerder adviezen van ambtenaren die hem erop wezen dat zijn voorstellen onuitvoerbaar en ongrondwettelijk zijn.