3.2 C
Amsterdam

Antisemitische Paaszang in Twente wekt onbegrip: ‘Dat dít nog gebeurt’

Lees meer

Op Eerste en Tweede Paasdag werden door tientallen inwoners van Ootmarsum antisemitische teksten gezongen. Dit heeft geleid tot verbazing in de omgeving, meldt de regionale krant Tubantia.

De tekst is onderdeel van het vlöggeln, een katholieke paastraditie,in Ootmarsum. Hierbij gaan traditiegetrouw acht poaskearls voor bij de rondgangen door het stadje en zingen ze een christelijk lied. In dat lied wordt onder meer beschreven dat joden ‘met hun valse raad’ verantwoordelijk zijn voor de ‘misdaad’ van het ‘offeren van Christus aan het kruis’.

De uit Enschede afkomstige rabbijn en Kanttekening-columnist Lody van de Kamp ‘kan niet begrijpen dat inwoners van Ootmarsum dit kunnen zingen, als ze de geschiedenis van hun eigen stad kennen. Aan de voet van de Kuiperberg werden in de Tweede Wereldoorlog vier Joden gefusilleerd’.

Volgens de Twentse ex-organist Guus Goorhuis zijn deze anti-Joodse zinnen te horen ‘in heel Noordoost-Twente, niet alleen in Ootmarsum. Ze maken deel uit van een grote traditie.’ Ook hij stelt voor de tekst aan te passen. ‘Zelf heb ik, toen ik nog organist was van de St. Plechelmusbasiliek te Oldenzaal, in het paaslied Christus Is Opgestanden de passage ‘al van der Joden handen’ vervangen door ‘al van der doden banden’.’

Het is de vraag of dat aanpassen ook nu zomaar zal gebeuren. Onder veel inwoners ligt het tornen aan tradities nogal gevoelig. ‘Ik kom op voor de Nederlandse en Twentse tradities’, zegt bijvoorbeeld Stijn Hesselink, raadslid in de gemeente Tubbergen, waar Ootmarsum onder valt. Hij snapt dat sommige passages gevoelig kunnen zijn. ‘Maar de verandering moet vanuit de samenleving komen.’

- Advertentie -