12.7 C
Amsterdam

Religieuze voorgangers bezorgd over ‘strengste asielbeleid ooit’

Lees meer

Voorgangers van verschillende geloofsgemeenschappen ondertekenden een brief aan minister-president Schoof en de Kamerleden, waarin ze hun bezorgdheid uiten over het asielbeleid. Strenger dan het asielbeleid in de jaren dertig mag het niet worden, aldus de brief.

‘Een vluchteling zal voortaan als een ongewenst element voor de Nederlandse maatschappij en derhalve als een ongewenste vreemdeling te beschouwen zijn, die derhalve aan de grens geweerd en, binnenlands aangetroffen, over de grens gebracht zal moeten worden.’

Dit is geen zinsnede uit het huidige regeerakkoord, maar een stuk uit het asielbeleid van de jaren dertig, toen de grote toename van Joodse vluchtelingen uit Duitsland zorgde voor een algehele stop aan de grens.

De briefschrijvers halen de passage aan om te laten zien wat ‘het strengste asielbeleid ooit’ zou kunnen betekenen. ‘Uw ambitie voor een nog strenger asielregime dan de Nederlandse regering in de jaren ’30 dwingt ons om ons uit te spreken en om onze zorg te laten klinken’, staat er in de brief.

De oproep aan de regeringsleiders is een initiatief van Jan de Beer, in het dagelijks leven afdelingshoofd Herstel Kinderopvangtoeslag, die ‘de slaap niet kon vatten’ toen hij het regeerakkoord voor het eerst gepresenteerd kreeg. Hij begon te schrijven en stuurde deze brief rond onder verschillende religieuze gemeenschappen. De brief is inmiddels 389 keer ondertekend.

In de brief klinkt kritiek op het uitroepen van de asielcrisis. Er wordt gesteld dat Nederland relatief gezien helemaal niet zo veel vluchtelingen opneemt. Dit wordt ondersteund met cijfers van het CBS. ‘In 2023 kwamen er in totaal 48.500 asielzoekers en nareizigers naar Nederland, terwijl wereldwijd 117,3 miljoen mensen op de vlucht zijn: 0,04 procent van alle gevluchte mensen op deze wereld vraagt asiel aan in Nederland.’

De ondergetekenden vragen de regering om gerechtigheid en barmhartigheid voor de mensen die hun toevlucht zoeken in Nederland. De brief is vooral ondertekend door protestantse dominees en slechts één imam.

- Advertentie -