17.3 C
Amsterdam

Roemenië wil dat communistische martelcentra werelderfgoed worden

Lees meer

Om de gruweldaden van het communistische regime in Roemenië niet te laten vervagen, onderneemt de Roemeense regering actie. De laatste overgebleven martelcentra moeten op de Unesco-werelderfgoedlijst worden geplaatst, meldt de Belgische krant de Standaard.

Roemenië heeft vijf communistische detentie- en martelcentra voorgedragen voor opname op de werelderfgoedlijst. Dit is slechts een klein deel van de 44 gevangenissen en 72 dwangkampen die tussen 1947 en 1989 door het regime werden opgezet. Het hele systeem bood naar schatting ruimte aan 150.000 gevangenen.

Na de val van het communisme in 1989 zijn de meeste detentiecentra gesloopt of verkocht aan bedrijven, waardoor de herinnering aan de onderdrukking steeds meer uit het publieke geheugen dreigt te verdwijnen. De Roemeense regering wil dit tegengaan door deze centra te behouden.

‘De voormalige gevangenissen van Sighet, Pitești, Jilava, Ramnicu Sarat en Fagaras, die de communistische onderdrukking symboliseren, zijn plaatsen die de herinnering aan de slachtoffers van het totalitaire regime bewaren’, aldus de Roemeense minister van Cultuur, Raluca Turcan.

- Advertentie -