18.4 C
Amsterdam

Roep om boycot Israël op Olympische Spelen steeds luider

Lees meer

Pro-Palestijnse activisten willen dat Israël geboycot wordt op de Olympische Spelen in Parijs, die op 26 juli van start gaan. Zo meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera.  

Mensenrechtenactivisten wijzen op de dood van zo’n 350 Palestijnse atleten in Gaza, sinds de oorlog vorig jaar begon. Uit solidariteit met de slachtoffers zou Israël uitgesloten moeten worden.

De druk wordt opgevoerd met online petities en protesten, bijvoorbeeld voor het kantoor van de Franse Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Ook wijzen de activisten naar het strenge regime dat geldt voor deelnemers uit Rusland en Belarus. Hun landenteams worden geboycot en individuele sporters mogen alleen meedoen onder de neutrale vlag. Hierdoor is het aantal deelnemers beduidend minder dan de vorige Zomerspelen in Tokio in 2020.

In dit jaar deden 330 Russen en 104 Belarussen mee, nu mogen slechts 36 Russen en 22 Belarussen officieel meedoen. Veel atleten willen niet zonder hun vlag sporten en boycotten zelf ook de Olympische Spelen in Parijs.

- Advertentie -