Nu de internationale reacties over het toenemende geweld tussen Israël en Gaza binnendruppelen, kan ook minister-president Mark Rutte zich niet onbetuigd laten. Nederland steunt Israël, laat hij weten op Twitter.
‘Ik ben zeer bezorgd over het aanhoudende geweld in Israël en Gaza’, schrijft Rutte. ‘Het is onacceptabel dat Hamas willekeurig raketten op de burgerbevolking afvuurt. Nederland steunt het recht van Israël op zelfverdediging, binnen de grenzen van het internationaal recht en proportionaliteit.’
Ruttes verklaring ligt in de lijn met die van Amerika, dat gisteren al liet horen dat het Israel ‘volledig steunt in haar recht om zich te verdedigen’.
Ook roept Rutte, net als Amerika, op tot kalmte. Hij bepleit een wapenstilstand en dialoog. ‘Er moet alles aan worden gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen.’
Israel en Hamas schieten op dit moment over en weer met raketten. Gaza telt op dit moment 120 dodelijke slachtoffers, Israël zeven. Het was al weken onrustig in Jeruzalem, waar Palestijnen slaags raken met Israëlische extremisten en de politie. Honderden Palestijnen en tientallen Israëlische politieagenten raakten hierbij gewond.
Vanochtend heeft Israël aan de grens met Gaza met tanks en vliegtuigen geschoten op een tunnelnetwerk van Hamas, meldt het Israëlische leger. Volgens het Amerikaanse persbureau Associated Press zijn omwonende Palestijnse gezinnen op de vlucht geslagen.
Vooralsnog lijkt de-escalatie nog niet in het vat te zitten. De Palestijnse premier Benjamin Netanyahu heeft laten weten dat dit slecht het begin is, evenals Hamas. Volgens het Duitse persbureau DPA heeft Israël een bemiddelingspoging van Egypte afgeslagen.
UPDATE: De Palestijnse vertegenwoordiging in Nederland reageert verontwaardigd op Ruttes woorden. ‘Minister-president, zijn de Palestijnse rechten en levens ook nog het vermelden waard? Op dit moment sterven onze mensen, worden ze etnisch gezuiverd in Jeruzalem, en de illegale nederzettingen blijven zich uitbreiden. Apartheid, bezetting en straffeloosheid zijn de oorzaak van deze situatie. Het internationaal recht moet worden gehandhaafd.’