Het moslimvrouwencollectief S.P.E.A.K. demonstreert morgen voor de Tweede Kamer tegen wat zij de ‘uitsluiting van moslimvrouwen’ bij de politie noemen. ‘Ieder mens heeft recht op gelijke kansen, ook bij de politie’, staat in de aankondiging op hun Facebook-pagina.
Vorige week maakte de minister van Justitie Dilan Yesilgöz bekend dat politieagenten ‘definitief’ geen hoofddoekjes, kruisjes of keppeltjes mogen dragen. Hiermee geeft Yesilgöz gehoor aan een PVV-motie waarin de ‘neutraliteit van het politie-uniform’ wordt gewaarborgd. Ze laat de kledingvoorschriften aanpassen en ‘maakt daarmee een einde aan een lange discussie’, aldus NOS.
Daar denken de moslima’s van S.P.E.A.K. anders over. Ze roepen iedereen op om solidair te zijn met moslimvrouwen. ‘Het recht om te kiezen voor een baan bij de politie is voor ons moslimvrouwen ontnomen’, aldus de dames. Volgens S.P.E.A.K. discrimineert de overheid op basis van uiterlijke kenmerken, terwijl, menen zij, ‘de politie zelf geen problemen heeft met de hijab’.
Bij S.P.E.A.K. draait het hierbij om het zelfbeschikkingsrecht dat lijnrecht indruist tegen de notitie over neutraliteit van de overheid, waar geen zichtbare religieuze uitingen zouden passen. ‘De notitie over neutraliteit van het uniform bij de politie en de Boa’s treft het meest de vrijheid van beroepskeuze en zelfbeschikking van moslimvrouwen’, aldus de S.P.E.A.K.-vrouwen.
‘De politie moet vooral een afspiegeling zijn van de samenleving. Ik denk dat we af moeten van het idee van neutraliteit in Nederland als de uitkomst is dat je hele groepen uitsluit. Tenminste, als je ervoor kiest om inclusief te zijn. Je kunt niet roepen om inclusie en dan een uitsluitend beleid voeren’, vertelt Sadika Arab, woordvoerder van S.P.E.A.K. aan de Kanttekening.
‘Ook nu zonder hoofddoek, keppel of kruisje hebben politieagenten geen neutrale uitstraling’, zegt S.P.E.A.K.-lid Ina Hartgers. ‘Dat komt door de manier waarop ze hun haar dragen, of hun optreden naar bepaalde groepen toe, zoals een dominant agressieve houding op straat. Het feit dat bijna alle politieagenten witte mannen zijn draagt eraan bij dat de politie helemaal niet neutraal overkomt.’
‘Volgens minister Yesilgöz is de discussie nu voorbij’, zegt Arab. ‘Maar die is pas voorbij als er echt ruimte is voor vrouwen met een hoofddoek in deze samenleving, als het zelfbeschikkingsrecht van moslima’s wordt gerespecteerd en islamofobe wetten verdwijnen. Er hoort geen plek te zijn voor geïnstitutionaliseerde islamofobie in een democratie.’