De onafhankelijkheidsbeweging in de Westelijke Sahara, Polisario, dreigt met een oorlog tegen Marokko.
Polisario stelt dat een oorlog misschien wel de enige oplossing is voor het conflict met Marokko om de Westelijke Sahara. In het Spaanse blad El Salto Diario meldt Mohamad el-Ouali Akeik, de leider van Polisario, dat ‘de gewapende strijd niet is uitgesloten’.
Een groot deel van het Afrikaanse continent zal meegezogen worden in zo’n oorlog, waarschuwt Akeik. Marokko’s buurland Algerije heeft in het verleden meermalen steun uitgesproken voor een onafhankelijke Westelijke Sahara.
Polisario heeft als doel een eigen staat te creëren voor de oorspronkelijke bewoners, aangeduid als Sahrawi. Voorman Akeik wil de bewoners van de Westelijke Sahara via een referendum de vraag voorleggen of het land onafhankelijk moet worden, maar Marokko weigert dit vooralsnog.
Polisario heerst nu over een klein deel van de Westelijke Sahara, waar de Arabische Democratische Republiek Sahara (ADRS) is uitgeroepen. Deze staat wordt door 45 landen erkend. De ADRS eist het gezag in de gehele Westelijke Sahara op.
Van 1884 tot 1975 was de Westelijke Sahara een Spaanse kolonie. Na de dood van de Spaanse dictator Franco werd het gebied door de Marokkaanse koning Hassan II ingelijfd, een jaar later riep Polisario de onafhankelijkheid uit. Tot 1991 is er om de Westelijke Sahara gevochten. Sindsdien heerst er een wapenstilstand.