15.8 C
Amsterdam

Steekpartij Solingen krachtvoer voor extreemrechtse politici

Lees meer

Extreemrechtse partijen in heel Europa hebben het steekincident in het Duitse Solingen van afgelopen vrijdag aangegrepen om hun politieke boodschap kracht bij te zetten: de grenzen moeten worden gesloten.

De verdachte van de steekpartij is een Syrische vluchteling. Zaterdag beweerde de terreurorganisatie IS verantwoordelijk te zijn voor het incident, waarbij drie doden vielen en acht gewonden.

Alternative für Deutschland (AfD) was er als de kippen bij om het incident in Solingen te framen als een aanval van immigranten op Duitsland. Björn Höcke, de leider van AfD in de Duitse deelstaat Thüringen, schreef het volgende bericht op X: ‘Duitsers, Thüringers, willen jullie echt wennen aan deze situatie? Maak jezelf vrij, maak eindelijk een einde aan het verkeerde pad van gedwongen multi-culturalisering.’

Rechtse partijen zullen in alle waarschijnlijkheid hun kans schoon zien om electoraal te profiteren van de aanval. Op 1 september aanstaande vinden de landdagverkiezingen plaats in Duitsland. Twee oostelijke deelstaten in Duitsland een kiezen een nieuw parlement en AfD leidt de opiniepeilingen.

Vergelijkbare reacties kwamen er van de kant van Vlaams Belang en de Spaanse partij Fox. Zij pleiten voor het sluiten van de grenzen. ‘We herhalen onze eis voor permanente grenscontroles. Islamfundamentalisten moeten opgespoord en zonder pardon uitgezet worden’, zei Tom van Grieken van Vlaams Belang.

Ten slotte greep ook Geert Wilders de tragedie aan om een politiek punt te maken. ‘Ik zal bij de komende Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer voorstellen dat Nederland Syrië nu ook (deels) veilig verklaart en Syriërs in beginsel geen verblijfsvergunning meer geeft.’ Syriërs die al in Nederland zijn en nog geen permanente verblijfsvergunning hebben moeten worden terugstuurt, schreef de PVV-voorman op X.

Lees ook: 

Wilders: ‘Syriërs moeten terug naar Syrië’

De strijd tegen terrorisme is nog lang niet voorbij

- Advertentie -