5.5 C
Amsterdam

Studie: moslims vooral negatief neergezet in westerse filmwereld

Lees meer

Moslims worden op het westerse witte doek over het algemeen negatief of ondergeschikt neergezet. Dat blijkt uit een nieuwe studie door een team van Amerikaanse wetenschappers.

De studie geeft een overzicht van hoe moslims tussen 2017 en 2019 werden geportretteerd in tweehonderd populaire films in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw Zeeland. In 181 films spelen geen moslimpersonages met een sprekende rol. Als er wel moslimpersonages in de film voorkomen, worden ze weggezet als buitenstaanders, bedreigingen en ondergeschikten van de witte personages, aldus de studie.

Naar aanleiding van deze conclusies kondigde de islamitische stichting Pillar Funds de lancering van een beurs aan, die moslimscenarioschrijvers en -regisseurs moet ondersteunen in de hoop op een doorbraak in de film- en entertainmentindustrie. Het fonds hoopt hiermee de verhalen en talenten van moslims te versterken, en het ‘giftige beeld’ van de entertainmentindustrie te bestrijden.

De voor een Oscar genomineerde Pakistaans-Britse acteur (voor de film Sound of Metal) Riz Ahmed (foto) is lid van de adviescommissie van dit fonds. Hij vindt dat moslims worden ondervertegenwoordigd in Hollywood en negatief worden gestereotypeerd.

De studie en de kritiek van Ahmed komen op een pikant moment. Op social media is er veel kritiek op de aankondiging van een film They Are Us over de terroristische aanslag van Brenton Tarrant op moslims in Nieuw Zeeland. Niet de moslimslachtoffers staan centraal, maar de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Volgens critici wordt zij opgevoerd als ‘witte helper’.

- Advertentie -