11.9 C
Amsterdam

Syrië: ook in Damascus was geweld tegen alawieten

Lees meer

Het sektarische geweld in Syrië was begin deze maand niet beperkt tot de kust, zoals eerder werd gesuggereerd. Ook in de hoofdstad Damascus werden alawieten uit hun huizen gehaald en in sommige gevallen dood teruggevonden, meldt Reuters.

Volgens de leider van de interim-regering Ahmed al-Sharaa ging het om lokale geweldsuitbarstingen in de kuststeden Tartous en Latakia.

Reuters sprak echter met getuigen in de hoofdstad, die vertellen over ontvoeringen van alawieten in de wijk Al-Qadam, in het zuiden van Damascus in de nacht van 6 op 7 maart. Gemaskerde mannen klopten op de deuren van huizen en namen de mannen mee, vertelt een anonieme wijkbewoner. Het zou gaan om 24 mannen, waarvan er acht later dood werden teruggevonden. De anderen zijn tot nu toe vermist.

In de kuststeden vielen op 6 maart ruim 1300 doden, zowel alawieten als leden van de veiligheidsdienst. Rebellen loyaal aan voormalig leider Bashar al-Assad openden de aanval op de veiligheidsdienst. De regering stuurde troepen om de gevechten onder controle te brengen. Hier kwamen echter ook veel ongeorganiseerde strijders op af, zo legt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken uit aan Reuters. De reactie was wreed: meer dan 800 alawieten werden uit hun huizen gehaald en vermoord, om het simpele feit dat ze alawiet waren.

Onderzoek

De interim-regering stelde een commissie in om de jacht op alawieten te onderzoeken en helder te krijgen wie ervoor verantwoordelijk waren. Een woordvoerder van deze commissie vertelde dat de gebeurtenissen in Damascus niet bekend waren bij het team. Ze onderzochten vooral de gebeurtenissen in de kuststeden.

Anonieme getuigen vertelde Reuters dat sommige van de gewapende mannen die naar al-Qadam kwamen, zich identificeerden als leden van de General Security Service (GSS), een nieuw Syrisch agentschap dat bestaat uit voormalige rebellen.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder de GSS opereert, vertelden dat de troepen ‘alawieten niet rechtstreeks als doelwit hadden. De veiligheidstroepen confisqueren wapens van alle sekten.’

Aanvallen vanuit Israël en Turkije

Hoewel het in Syrië tot begin deze maand relatief rustig leek, komen er steeds meer obstakels op de weg naar stabiliteit. Naast sektarisch geweld krijgt Syrië ook te maken met steeds meer aanvallen vanuit Israël, dat zich richt op het gebied ten zuiden van Damascus, met de Golanhoogvlakte als focus. Israël bezet dit gebied al sinds 1967. Toen Al-Sharaa zich in Damascus vestigde, breidde Israël de bezetting uit.

In feite gaat het niet alleen om een bufferzone tussen de landen. Israël heeft sinds de machtsovername in Syrië honderden luchtaanvallen uitgevoerd op militaire doelen in het hele land. Dinsdag viel het een wijk in Daraa aan, waarbij zeven doden vielen. Gisteren voerde het luchtaanvallen uit op de zee- en stadshaven van Latakia.

In de tussentijd gaan ook de aanvallen vanuit Turkije door op gebieden waar veel Koerden wonen. Dit was al het geval onder het vorige regime; de regering Erdogan heeft meerdere plaatsen aan de grens bezet. Sinds de machtsovername concentreert het geweld zich vooral rondom de Tishreen-dam. De Syrian National Army (SNA), een Syrische groepering gesteund door Turkije vecht hier tegen de door Koerden gedomineerde SDF. Deze gevechten blijven aanhouden ondanks de overeenkomst die de Syrische interimregering heeft gesloten met de SDF.

- Advertentie -