15.8 C
Amsterdam

Terugsturen Syriërs mogelijk in strijd met Europees recht

Lees meer

Het terugsturen van Syrische asielzoekers in Nederland, een van de beoogde maatregelen van het kabinet, zou wel eens op juridische bezwaren kunnen stuiten. Het Europees Hof oordeelde onlangs dat een land niet gedeeltelijk veilig kan worden verklaard. 

Dit meldt Financieel Dagblad. Hierbij verwijst het naar een zaak van 4 oktober, waarin het Hof oordeelde dat landen buiten de EU alleen veilig mogen worden beschouwd als het volledige grondgebied veilig is. Vluchtelingen vrezen vaak de regering van een land, die over het algemeen de controle heeft over alle delen van het land.

Geert Wilders suggereerde in augustus dat Syriërs best terug kunnen naar sommige delen van het land. ‘Een Duitse rechtbank (Hoog Administratieve Hof uit Münster) heeft onlangs bepaald dat Syrië inmiddels veilig genoeg is. Zweden en Denemarken vonden eerder al dat delen van Syrië veilig zijn’, schreef hij op X.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zal eind dit jaar of begin volgend jaar met een nieuwe veiligheidsanalyse komen, een ambtsbericht waarin de veiligheidssituatie in Syrië wordt uiteengezet. Op basis van deze analyse en het persoonlijke verhaal maakt de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) een beslissing over aanvragen voor een verblijfsvergunning.

Maar iemand met een afgewezen asielverzoek mag altijd een beroep doen op het Europees recht, stelt de rechtsgeleerde Salvatore Nicolosi in de krant. De beslissing kan worden aangevochten op basis van de uitspraak van 4 oktober, legt hij uit.

Lees ook:

Veilige gebieden in Syrië, hoe reëel is dat?

- Advertentie -