24.8 C
Amsterdam

Toch gratis ov voor ongedocumenteerde kinderen in Amsterdam

Lees meer

Ook ongedocumenteerde kinderen in Amsterdam kunnen nu gebruikmaken van gratis openbaar vervoer in de stad. De gemeente maakte dit mogelijk nadat er deze week ophef was ontstaan over dit gebrek.

Eerder bleek dat kinderen zonder Burgerservicenummer (BSN) geen gebruik kunnen maken van gratis openbaar vervoer (ov) in Amsterdam tijdens de zomervakantie, terwijl andere kinderen dat wel kunnen. Na ophef hierover heeft de gemeente een code beschikbaar gesteld voor de groep, zodat zij zonder BSN toch gratis ov kunnen aanvragen. Zo meldt de Amsterdamse stadszender AT5.

Het komende half jaar kunnen nu echt alle kinderen in Amsterdam van 9 uur in de ochtend tot 9 uur in de avond gratis met de bus, metro en tram op reis. Ze moeten daarvoor wel de actie van de gemeente op hun ov-kaart laden. Dat kan nu dus ook met een code, in plaats van een BSN. Ongedocumenteerde kinderen zijn niet geregistreerd en zijn officieel geen inwoner van Nederland.

Eerder deze week zei de Braziliaanse Leidy Concalves uit Osdorp tegen AT5: ‘Ik wil bijvoorbeeld naar de kindercamping in Amsterdam Noord met mijn kinderen, dat is onbetaalbaar voor ons.’

Ze is tevreden met het besluit van de gemeente, maar vindt het wel jammer dat er eerst een ‘confrontatie’ nodig was via de media. ‘Ik zal me altijd inzetten voor de rechten van mijn kinderen, zij hebben er niet voor gekozen om ongedocumenteerd te zijn’, aldus Concalves.

- Advertentie -