7.9 C
Amsterdam

Turkije en Armenië zetten nieuwe stap in normaliseren betrekkingen

Lees meer

Dit weekend bezocht de Armeense minister van Buitenlandse Zaken zijn Turkse collega in Antalya. Een bijzondere ontmoeting, omdat Turkije in de jaren negentig de banden met Armenië verbrak na de Armeense bezetting van Nagorno-Karabach. De Armeens-Turkse grens is sinds die tijd hermetisch gesloten.

Nu Azerbeidzjan in 2020 het grootste deel van dit betwiste gebied tussen Armenië en Azerbeidzjan heeft heroverd, met behulp van Turkije, is de weg vrijgemaakt om de diplomatieke relatie tussen Turkije en Armenië te herstellen.

Eind vorig jaar besloot Armenië al een embargo op de invoer van Turkse producten, ingesteld na de oorlog om Nagorno-Karabach, te beëindigen. De Armeense minister van Buitenlandse Zaken (foto, links) zei tijdens zijn bezoek door te willen gaan met het normaliseren van de betrekkingen, en dat zonder voorwaarden vooraf.

Dat betekent dat Armenië niet zal eisen dat Turkije de Armeense Genocide zal erkennen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden anderhalf miljoen Armeniërs vermoord door het Ottomaanse Rijk, de voorloper van het moderne Turkije. In Turkije wordt een actieve ontkenningspolitiek gevoerd. Landen die de Armeense Genocide erkennen kunnen rekenen op de toorn van Turkije.

Behalve met Armenië wil Turkije ook de betrekkingen met Israël en Griekenland verbeteren, twee andere landen waarmee Turkije op gespannen voet leefde. Vorige week bezocht de Israëlische president Turkije, gisteren spraken de Griekse premier en de Turkse president Erdogan elkaar in Istanbul. Ze bespraken onder meer de oorlog in Oekraïne.

- Advertentie -