18 C
Amsterdam

Turkije pakt meer dan tweehonderd studenten op

Lees meer

De pro-Koerdische parlementariër Faruk Gergerlioglu (DEM) slaat alarm over de arrestatie van 208 Turkse studenten in Zuid-Turkije. ‘Er is een verbod opgelegd op contact met hun advocaten, die ook geen toegang hebben tot hun dossiers.’

‘Twee dagen geleden zijn 208 studenten uit verschillende delen van Turkije uit hun bed gelicht en naar Gaziantep vervoerd. Er werd gevraagd: ‘Waarom zijn jullie naar Bosnië gegaan en hebben jullie deelgenomen aan het Erasmus-programma van de universiteit?’ en ‘Waarom hebben jullie je ouders bezocht?’, vertelt de parlementariër aan De Kanttekening.

Gergerlioglu vreest dat de studenten door de staat zullen worden gedwongen om verklaringen af te leggen. ‘Daarbij zal het geweld, chantage en martelingen niet schuwen’, zegt hij op sociale media.

Gülenbeweging

Het Turkse Openbaar Ministerie verdenkt de studenten van banden met de verboden Gülenbeweging, meldt het staatspersbureau Anadolu Ajansi. Hierdoor kunnen ze lange tijd achter de tralies verdwijnen, aangezien Gülen-sympathisanten sinds de mislukte couppoging in 2016 door het Erdogan-regime categorisch als ‘terroristen’ worden vervolgd.

Duizenden ambtenaren, journalisten en docenten zijn – vaak met weinig of geen bewijs – in de gevangenis beland, ontslagen of moesten vluchten. De Turkse staat laat ook de kinderen van vermeende Gülen-sympathisanten niet met rust. Vorig jaar werden al vijftien meisjes opgepakt om tegen hun ouders te getuigen. Gergerlioglu zei toen dat jongeren worden gebruikt om hun ouders onder druk te zetten.

‘Het is in Turkije tegenwoordig kennelijk strafbaar om naar het buitenland te reizen. Ongelofelijk. Je kan niet van de ene op de andere dag studenten tot terrorist verklaren en hun grondwettelijke recht om te reizen beperken. Ik ben in contact met de ouders van de kinderen (vermeende Gülen-sympathisanten). Ook zij denken dat de Turkse staat nu achter hun kinderen aangaat, zegt Gergerlioglu.

Na een verbod van 24 uur kreeg de parlementariër contact met de advocaat van de jongeren. ‘De studenten zijn erg moe en getraumatiseerd’, zegt hij. ‘De minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya moet per direct met deze schending van de rechten van jongeren stoppen. In godsnaam, waarom houden ze zich bezig met deze pubers? Ik kan daar met mijn gedachten niet bij.’

- Advertentie -