De Turkse autoriteiten hebben 33 mensen opgepakt op verdenking van spionage voor Mossad, de Israëlische geheime dienst. Ze zouden het volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya gemunt hebben op ‘buitenlanders die in Turkije woonachtig zijn’. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.
De arrestaties vinden plaats op het moment dat Israël in Libanon een Hamas-kopstuk heeft gedood middels een drone-bombardement. Turkije beschouwt Hamas niet als een terroristische organisatie en president Erdogan ontvangt met regelmaat hoge bestuurders van Hamas. Het land heeft Israël vorige maand bedreigd met ‘serieuze gevolgen’ als het Hamas-leden zou najagen in Turkije.
‘Als ze zo’n fout maken, zullen ze een grote prijs betalen’, aldus president Erdogan.
De Turkse antiterreureenheden zijn in ‘operatie Mol’ tegen de veronderstelde Mossad-spionnen 57 locaties binnengevallen in acht verschillende provincies, aldus minister Yerlikaya op sociale media.
Volgens Yerlikaya waren de verdachten bezig met het identificeren, monitoren, tot doelwit maken en kidnappen van buitenlanders in Turkije. Er worden nog 13 andere verdachten gezocht, meldt Anadolu Ajansi.
Turkije maakt zich op internationaal vlak sterk voor de Palestijnse zaak. Zo heeft Erdogan Israël meerdere malen een ‘terreurstaat’ genoemd. Toch wordt Turkije ook bekritiseerd, omdat het ondanks de grote woorden blijft handelen met Israël.