3.2 C
Amsterdam

Turkije: proces tegen ‘leiders Gezi-protest’ van start

Lees meer

Vandaag en morgen vindt het proces plaats tegen de vermeende organisatoren van het Gezi-protest. In 2013 gingen honderdduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen Erdogan en het beleid van zijn AKP-partij. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de aanklachten tegen de verdachten op niks gebaseerd.

De Gezipark-protesten vanaf mei 2013 gelden als het grootste anti-overheidsverzet in Turkije tot nu toe. Het begon als een geweldloos protest tegen het plan van de overheid om een Ottomaanse kazerne te bouwen in het Gezipark in Istanbul. Vanwege het daaropvolgende politiegeweld op en rond het nabijgelegen Taksimplein, met duizenden gewonden en enkele doden tot gevolg, werd de toon grimmiger en werd het protest breder getrokken naar het algehele beleid van president Erdogan.

Twee van de zestien verdachten die vandaag worden berecht zitten al enige tijd in voorlopige hechtenis. Dit zijn de Turkse zakenman en filantroop Oslam Kavala, die al negentien maanden is opgesloten, en de activist Yiğit Aksakoğlu, die nu ruim zeven maanden gevangen zit.

De overige veertien verdachten lopen weliswaar vrij rond, maar hen hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd zonder voorwaardelijke vrijlating. Ze worden beschuldigd van het organiseren van satirisch theater, het plaatsen van kritische tweets en het organiseren van niet-gewelddadige protesten die zouden kunnen uitmonden in een staatsgreep.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is er geen sprake van criminele activiteiten. Alle verdachten zijn stuk voor stuk betrokken bij vreedzame vormen van activisme, onderwijs en kunst, stelt de organisatie.

Ook Andrew Gardner van Amnesty International zegt dat er onvoldoende bewijs is van criminele netwerken of samenzweringen om een normaal proces te kunnen voeren. Het dossier getuigt volgens hem van een wankele Turkse rechtsstaat, die een politieke heksenjacht mogelijk zou maken. De rechtszaak tegen de leiders van het Gezi-protest is een statement om dissidenten uit het maatschappelijke middenveld tot zwijgen te brengen, aldus Gardner.

- Advertentie -