In Turkije zijn deze maand al vijf keer zoveel natuurbranden geconstateerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens Turkse autoriteiten waren er in juni dit jaar al 399 natuurbrandhaarden, een vervijfvoudiging ten opzichte van juni 2023.
Hierdoor is al ruim 2500 hectare aan bos en ander soort groengebied verbrand. Vorig jaar was dat rond deze periode slechts 41 hectare. Zo meldt de Turkse nieuwssite Bianet.
Langdurige hitte zorgt ervoor dat de ondergrond in bossen in rap tempo droogvalt. Hierdoor neemt de kans op uitslaande natuurbranden toe. De extreme hitte in het Middellandse Zeegebied zorgt ook in Zuid-Europese landen zoals Griekenland en Italië voor brandhaarden.
Dit jaar zijn al weer veel hitterecords verbroken. Zo was het wereldwijd de heetste lente ooit. In Turkije zijn nu al temperaturen boven de 40 graden Celsius gemeten, waardoor de kans op wildvuur alleen maar toeneemt.
Professor Murat Türkes van Bogazici University reageert op de ontwikkelingen. ‘Een warmere wereld, veranderende neerslagpatronen en steeds frequentere en intensere hittegolven creëren een perfecte storm voor grootschalige bosbranden’, zegt hij tegen Bianet.
Het is volgens hem ‘crucialer dan ooit’ dat de Turkse overheid de maatregelen tegen
natuurbranden opvoert. ‘Hoewel Turkije steeds sneller optreedt tegen bosbranden (onder meer met drones), zijn de blusmaatregelen niet opgewassen tegen het warmer wordend klimaat. Er is een veelomvattende strategie nodig’, aldus Türkes.