De Advocatenbond van Ankara claimt dat Turkse diplomaten fysiek en seksueel worden gemarteld. De regering ontkent alles. Mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen.
Een van de slachtoffers, die anoniem wil blijven, tegen het Amerikaanse Fox News: ‘Op 20 mei kwamen vier politieagenten in uniform naar mijn huis om me vast te houden. Niemand op het politiebureau vertelde wat de beschuldiging tegen me was, er werd mij net verteld dat het over de Gülenbeweging ging.’ De diplomaat werd overgebracht naar Ankara, waar hij gevangen werd gezet.
‘Na middernacht namen politieagenten mij en mijn collega’s uit de cel. Ze sleepten ons bij onze armen donkere gang in. We werden geboeid en geblinddoekt. Ze bedekten onze gezichten met een plastic tas, zodat we hun gezichten niet konden zien.’ Vervolgens zouden de agenten hem en zijn collega’s met wapenstokken seksueel hebben aangevallen. ‘Al die tijd hebben ze ons bedreigd en beledigd om ons te dwingen om te bekennen.’
De diplomaat maakte deel uit van een groep van 249 diplomaten en ambtenaren die in mei waren gearresteerd. De pro-regeringskrant Hürriyet meldt dat zij ambtenarenexamens zouden hebben vervalst, met als oogmerk Gülen-aanhangers aan een baantje te helpen. De Gülenbeweging zit volgens de regering achter de mislukte coup van 15 juli 2016. Turkije heeft nadien duizenden vermeende tegenstanders van het regime gevangen gezet en tienduizenden ambtenaren ontslagen.
De Advocatenbond van Ankara heeft aan de bel getrokken. Volgens een rapport, dat de bond heeft opgesteld na interviews met zes mensen die gevangen gezet zijn, moesten de verdachten knielen en kruipen, kregen ze klappen tegen het hoofd en brandplekken op hun achterwerk. Ook mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen en hebben het VN-comité tegen Foltering, de Raad van Europa, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Internationaal Strafhof om een onafhankelijk onderzoek gevraagd.
Turkije ontkent echter dat gevangenen worden gemarteld. Het zijn valse beschuldigingen, aldus een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse zaken
Volgens Aykan Erdemir, een voomalig lid van het Turkse parlement en nu werkzaam bij de Foundation for Defense of Democracies, is de timing van de arrestaties bijzonder. Een week na de arrestaties zou voormalig diplomatenbaas en oud-minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu op een geplande bijeenkomst bekend willen maken dat hij een nieuwe politieke partij gaat oprichten, bedoeld als tegenhanger van Erdogans AKP. Zo’n bekendmaking heeft vooralsnog niet plaatsgevonden.
Davutoglu raakte drie jaar geleden in onmin met Erdogan, omdat de Turkse president steeds meer macht naar zich toe trekt. Met de massa-arrestaties zou Erdogan politieke tegenstanders als Davutoglu hebben willen intimideren, aldus Erdemir.