6.1 C
Amsterdam

‘Turkse diplomaten probeerden besluit Erdogan terug te draaien’

Lees meer

Onlangs verklaarde Erdogan tien westerse ambassadeurs onwelkom. Diplomaten van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben nog geprobeerd dit besluit terug te draaien, bericht Deutsche Welle.

De Turkse president verklaarde deambassadeurs als onwelkom, na hun gezamenlijke verklaring om de Turkse filantroop Osman Kavala vrij te laten. Kavala zit sinds nu meer dan vier jaar vast.

‘Ik heb onze minister van Buitenlandse Zaken gezegd dat we het ons niet kunnen veroorloven om ze in ons land te ontvangen’, zei Erdogan donderdag over de ambassadeurs van Amerika, Canada, Frankrijk, Finland, Denemarken, Duitsland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Zweden.

Het besluit van Erdogan valt slecht bij Turkse diplomaten, aldus Deutsche Welle, omdat dit de internationale positie van Turkije beschadigt.

Ook de Turkse oppositie stoort zich, meldt de Turkse website Duvar. De oppositie eist van Erdogan zich te focussen op ‘echte problemen’ in plaats van ruzie met buitenlandse ambassadeurs. ‘We hebben dit eerder gezien. Maak werk van de economische crisis, aldus de  seculier-nationalistische IYI-partij.

Europese landen reageren negatief op Erdogans besluit. ‘We laten ons niet intimideren’, zegt de voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, in een tweet. ‘Vrijheid voor Osman Kavala.’

Ambtenaren uit Denemarken en Nederland hebben ook verklaringen afgelegd, waarin ze stellen druk te zullen blijven uitoefenen op Turkije op het gebied van mensenrechten en democratie.

Opvallend is dat Erdogan Kavala voige week een ‘Soros-overblijfsel noemde’: ‘De Turkse tak van Soros noem je ‘Kavala’.’ De Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros financiert progressieve actiegroepen en is daarom door Hongarije tot staatsvijand verklaard. Filantroop Kavala, die zich inzet voor vrouwenrechten en de Armeens-Turkse dialoog, ondermijnt volgens Erdogan Turkije.

- Advertentie -