14.5 C
Amsterdam

Turkse journalist gearresteerd na condoleances overlijden Gülen

Lees meer

Een Turkse journalist is gearresteerd door de Turkse politie nadat zij haar condoleances had uitgesproken na het overlijden van islamgeleerde Fethullah Gülen. Aysin Komitgan, die nu wordt vervolgd voor het maken van ‘terreurpropaganda’, bracht haar condoleances in een uitzending van een lokaal nieuwsstation in de stad Bursa. Dit meldt de Turkse nieuwssite T24.

Wereldwijd heerst verdriet onder aanhangers van Gülen, de prediker die door de Turkse staat wordt gezien als het brein achter de couppoging in 2016 – aantijgingen die hij zelf altijd heeft ontkend. Toch blijkt dat zelfs een simpele condoleance genoeg kan zijn om vervolgd te worden door de Turkse autoriteiten.

De exacte woorden van Komitgan tijdens de uitzending waren: ‘Het bericht kwam al een paar keer, maar bleek niet te kloppen. Nu is het echter bevestigd: hij is gisteren overleden. Wat kunnen we zeggen? Moge hij een plek in het paradijs verkrijgen.’ Kort na deze uitlatingen ontstond ophef op sociale media, waarna het openbaar ministerie in Bursa een arrestatiebevel uitvaardigde. Komitgan is inmiddels opgepakt en moet morgen voor de rechter verschijnen.

In Turkije roept het overlijden van Gülen oude spanningen op. Op de Turkse staatszender en andere pro-Erdogan media wordt het nieuws in harde bewoordingen gebracht. Het Turkse ministerie van Defensie greep het overlijden ook aan om de druk op de gülenisten verder op te voeren. In een dreigende verklaring op X schreef het ministerie: ‘Dat deze verrader stateloos is gestorven en voor altijd zo herinnerd zal worden, verzacht misschien niet het verdriet van onze burgers, maar het is een voorbeeld voor alle landverraders.’ Het ministerie riep gülenisten op om zich over te geven aan ‘het verheven Turkse rechtssysteem’.

- Advertentie -