De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan heeft de Koerdische YPG, die Turkije beschouwt als een verlengstuk van de verboden Koerdische rebellenbeweging PKK, in Noord-Syrië opnieuw bedreigd. ‘Als ze zich niet ontmantelen en Syrië verlaten, kunnen we ingrijpen’, aldus Hakan Fidan. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.
Turkije dreigt al jaren met een nieuwe operatie in Noord-Syrië. Sinds augustus 2016 zijn er meerdere Turkse invasies in het Syrische buurland geweest, waar Turkije grote delen bezet en via pro-Turkse rebellen controleert.
Tot nu toe is de VS de grootste dwarsligger geweest voor Turkse plannen in het noorden van Syrië. De VS is sinds 2014 ook aanwezig in het gebied en heeft in de strijd tegen IS de door de Koerden gedomineerde Syrian Democratic Forces als bondgenoot.
Maar sinds de val van het Assad-regime in december vorig jaar wil Turkije ook korte metten maken met het autonome gebied dat door de Koerden wordt gecontroleerd. En daarbij beschouwen ze de nieuwe heersers van Syrië als een belangrijk instrument.
Zo vindt Fidan dat de nieuwe Syrische regering de ‘YPG-kwestie’ moet adresseren. Op de vraag of die kwestie niet te groot is voor de huidige machthebbers, maakte Fidan bekend dat in dat geval zal worden gedaan wat ‘noodzakelijk is’. ‘Een militaire operatie’, vulde hij verder in.
Of dat daadwerkelijk zal gebeuren, hangt in grote mate af van wat de nieuwe Amerikaanse president, Donald Trump, gaat doen. Die wil namelijk alle Amerikaanse troepen, ongeveer 2000, uit Syrië halen.