‘Al jaren wordt ons openbaar vervoer gesloopt’, staat op de website van het burgerinitiatief voor gratis openbaar vervoer. ‘Treinen worden drukker, kaartjes duurder en steeds meer regio’s worden onbereikbaar. Kun je het ov nog wel openbaar noemen?’ Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het initiatief, meldt NRC.
De petitie is al meer dan 57.000 keer getekend.
In Den Haag waait er echter een andere wind. Het kabinet heeft bezuinigingen aangekondigd, waardoor nog meer bus-, tram- en metrolijnen kunnen verdwijnen. Dit heeft geleid tot protesten. Op 2 april stonden alle bussen, trams en metro’s in de grote steden 110 seconden stil, als protest tegen de bezuiniging van 110 miljoen euro op het openbaar vervoer in de grote steden.
Bij de Goede Zaak wordt gesproken van vervoersarmoede. De oprichter en directeur, Jurjen van den Bergh, legt in NRC uit: “Mensen worden afgesloten van de samenleving omdat ze zich een ov-kaartje niet kunnen veroorloven.”
In plaats van het openbaar vervoer langzaam te laten afnemen, stelt hij een radicale verandering in het denken voor. Het ov zou volledig in handen van de overheid moeten komen, zodat de ticketprijzen verlaagd kunnen worden naar nul.
Voor vier miljard euro, minder dan 1 procent van de rijksbegroting van 433 miljard, zou dit al mogelijk zijn. Ter vergelijking: de defensiebegroting bedraagt al ruim 20 miljard euro.