6.8 C
Amsterdam

Utrechts pand hernoemd: van witte slavenhandelaar naar gekleurde patriot

Lees meer

Een nieuw appartementengebouw in Utrecht, dat dit weekend feestelijk werd geopend, heeft een andere naam gekregen. Het gebouw tussen de Jan van Foreestlaan en de Croeslaan heet nu ‘Ondaatje’, meldt AD Utrecht.

De naam van het gebouw werd een issue door Sjoerd de Boer en toekomstig bewoner Thijs de Bekker. Het tweetal maakte begin dit jaar in hun podcast Utrechtse Jochies bezwaar tegen de oude naam ‘Foreest’.

Die naam komt van Jan van Foreest, een dichter met een besmette naam. In zijn tijd (1586-1651) zat hij als bestuurder van de West-Indische Compagnie (WIC) in de slavenhandel.

De kwestie leidde tot raadsvragen van PvdA, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en Student & Starter. Wethouder Eelco Eerenberg verzekerde dat de naam ‘Foreest’ alleen een werktitel was en dat de bewoners zelf een naam voor het gebouw mochten voorstellen. Dat is dus de naam van patriot en revolutionair Pieter Quint Ondaatje (1758-1818) geworden.

Ondaatje (foto) zorgde in 1786 ervoor dat het impopulaire stadsbestuur werd afgezet en Utrechters zelf hun bestuur konden kiezen. Een jaar later vielen de Pruisen binnen; veel patriotten, ook Ondaatje, vluchtten naar het buitenland.

Ondaatje was afkomstig uit het VOC-gebied Ceylon, het huidige Sri Lanka, en had een donker uiterlijk vanwege zijn gemengde achtergrond.

- Advertentie -