Vandalen hebben vannacht het Keti Koti-monument op de Lloydpier in Rotterdam-West beklad. De vernieling werd vanmorgen ontdekt.
Het is niet duidelijk welke tekst vandalen op het monument hebben gespoten. Rechts staat, zo lijkt het, het woord ‘cabo’ gespoten. Maar het is onduidelijk wat dit betekent. Links staat, zo vertelt een graffitikenner, de artiestennaam van een Rotterdamse graffitispuiter. Maar misschien is Cabo ook een artiestennaam. ‘Dit is sowieso een respectloze actie’, zegt Dave van der Heijden van het HipHopHuis tegen RTV Rijnmond.
Extra pijnlijk is dat deze daad van vandalisme plaatsvond zo vlak na de honderdvijftigste verjaardag van de feitelijke afschaffing van slavernij. ‘Het maakt eens en temeer duidelijk dat er nog een lange weg te gaan is’, zegt Carlos Gonçalves, voorzitter van Stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst. ‘Mensen maken hun onvrede op een fysiek gewelddadige manier kenbaar.’ Gonçalves heeft een afspraak met de politie gemaakt, om aangifte van vandalisme te doen.
In Vlissingen werd in de nacht van 30 juni op 1 juli een kersvers slavernijmonument ook vernield. Vandalen schreven met zwarte verf de racistische tekst: ‘2070: blanke minderheid’ en plakten stickers met de tekst ‘Nee tegen omvolking’. Deze vandalen zijn blijkbaar aanhangers van de extreemrechtse omvolkingstheorie, die stelt dat de witte bevolking in West-Europa doelbewust wordt vervangen door zwarte en islamitische immigranten uit Afrika en het Midden-Oosten.
Het Keti Koti-kunstwerk in Eindhoven dat dit weekend werd beschadigd is daarentegen niet opzettelijk vernield, bericht Omroep Brabant. Op camerabeelden is te zien dat een fietser zijn fiets met een ketting aan het kunstwerk wilde vastmaken. Toen het monument begon te wankelen liet de fietser direct los, maar het kunstwerk viel toch om.