Nederland wil de invloed van andere landen op Nederlanders met een migratieachtergrond harder aanpakken. De AIVD en NCTV zijn een voorlichtingscampagne gestart, zodat de samenleving en de overheid het fenomeen beter herkennen.
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NVTV) zijn al langer bezig met wat ze een ‘geïntensiveerde aanpak van ongewenste buitenlandse inmenging’ noemen. In april kondigden ze een pakket van maatregelen aan. Een aantal van deze maatregelen, zoals het instellen van een meldpunt, is reeds ingegaan, met de informatiecampagne zijn de instanties nu begonnen.
Bij buitenlandse inmenging gaat het om spionage, intimidatie of zelfs ontvoering of moord. Dit zet niet alleen de persoonlijke vrijheden van inwoners van Nederland onder druk, maar ondermijnt ook de democratische rechtsorde in Nederland, schrijven de instanties in hun fenomeenanalyse.
Zo worden bijvoorbeeld vrouwen uit Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Syrië en Iran het doelwit van (online) bedreiging en intimidatie, mishandeling en ander fysiek geweld, omdat zij hun land en het autoritaire systeem dat hun rechten en vrijheden beperkte probeerden te ontvluchten.
In andere gevallen gaat het om spionnen, die de lokale politieke opinie willen beïnvloeden. In april dit jaar werd een man met zowel de Duitse als de Chinese nationaliteit aangehouden in Dresden, Duitsland. Hij was werkzaam voor een lijsttrekker van een Duitse politieke partij in het Europees Parlement en zou informatie hebben doorgespeeld over de besluitvorming aan de Chinese overheid.
In de ergste gevallen gaat het om moord op dissidenten door huurmoordenaars in opdracht van een buitenlandse regering, zoals bijvoorbeeld de moord op journalist criticaster van het Saoedische koninklijk huis Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul in 2018.
Statelijke inmenging is moeilijk meetbaar en lastig te bewijzen, zeggen de instanties. ‘De meldingsbereidheid onder slachtoffers is laag en de binding die diaspora gemeenschappen met het herkomstland (moeten) houden, vormt een potentieel drukmiddel.’ Door het fenomeen meer ruchtbaarheid te geven hopen ze dat het sneller en vaker gesignaleerd wordt.