10.5 C
Amsterdam

‘Verbetering Turks-Armeense relaties op komst’

Lees meer

Turkije en Armenië lijken allebei bereid om hun betrekkingen te normaliseren, meldt de onafhankelijke Turkse website Ahval.

De betrekkingen tussen Turkije en Armenië zijn vanouds slecht. Dit komt door de Armeense Genocide van 1915, die niet wordt erkend door Turkije, maar ook vanwege het feit dat Armenië tot vorig jaar herfst Nagorno-Karabach bezette, een regio die officieel bij Turkije’s bondgenoot Azerbeidzjan hoort.

Vorig jaar slaagde Azerbeidzjan erin, met Turkse militaire hulp, om Nagorno-Karabach deels te heroveren. Een ander deel van de regio wordt nu bewaakt door Russische troepen, die de vrede moet bewaren.

Maar nu lijken Turkije en Armenië bereid te zijn om hun betrekkingen te normaliseren. De Turkse president Erdogan zei zondag dat zijn land er klaar voor is, nadat de Armeense premier Nikol Pashinyan had gezegd dat Turkije ‘positieve signalen’ had afgegeven, waar Armenië dan op zijn beurt weer positief op zou reageren.

‘Turkije kan werken aan een geleidelijke normalisering van de betrekkingen met een Armeense regering die zegt klaar te zijn voor een dergelijke vooruitgang’, aldus Erdogan. ‘We hebben een constructieve aanpak nodig in onze regio. Zelfs als er meningsverschillen zijn, moeten de betrekkingen met de buurlanden worden ontwikkeld op basis van respect voor territoriale integriteit en soevereiniteit.’

De diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Armenië zijn sinds 1993 opgeschort, vanwege de eerste oorlog om Nagorno-Karabach, die door Armenië werd gewonnen. De Armeens-Turkse grens is sinds die tijd hermetisch gesloten.

In 2009 werden in Zürich protocollen ondertekend tussen Turkije en Armenië, met als doel de betrekkingen tussen de twee landen te normaliseren. De protocollen werden in beide landen in eigen land zwaar bekritiseerd en werden door de parlementen van beide landen nooit geratificeerd.

Het openen van de grens met Armenië en Turkije zal voordeel opleveren voor beide landen, meent Richard Giragosian, de directeur van het Regional Studies Centre in de Armeense hoofdstad Yerevan. Voor Turkije zou het kunnen helpen om de beschadigde relaties met het Westen te normaliseren, aldus de onderzoeker, en voor Armenië zal een verbetering van de relaties met Turkije economische voordelen opleveren.

- Advertentie -