11.7 C
Amsterdam

Turken in Griekenland sturen imam uit Athene weg

Lees meer

Een door Athene aangestelde imam voor een moskee in Noord-Griekenland werd allerminst warm ontvangen door de Turkse gemeenschap. ‘Opgedonderd’, riepen ze hem na.

Zo meldt de Turks-islamistische krant Yeni Safak, die de video van het incident heeft gedeeld.

‘Je hoeft helemaal niet te praten’, schreeuwt een boze moskeeganger naar de imam, die nog mompelt dat de moskee, het huis van God, voor iedereen open moet zijn. ‘Niet voor iemand met de toga van een imam, onze imam zit al binnen’, krijgt hij te horen van een ziedende Turk. Een andere boze man zegt: ‘Geef hem zijn schoenen en laat hem opdonderen.’

‘Wie aanbid jij nou?’, schreeuwt hij de imam uit Athene nog na, die rechtsomkeert maakt en strompelend zegt dat hij dan maar buiten gaat bidden.

De islamitische Turkse Grieken beroepen zich op zogenoemde ‘historische rechten’ om hun eigen imam aan te wijzen. De Griekse staat zou, volgens Yeni Safak, er alles aan doen om dat recht van de Turkse minderheid te ontnemen.

De Turkse gemeenschap in West-Thracië (Noord-Griekenland) is een van de weinige die de deportaties aan het begin van de twintigste eeuw wisten te ontlopen. In tien jaar tijd, vanaf de Eerste Balkanoorlog in 1912 tot aan de bloedige Grieks-Turkse oorlog die eindigde in 1922, zijn honderdduizenden Griekse Turken naar Turkije en bijna anderhalf miljoen Grieken uit Turkije naar Griekenland gevlucht.

- Advertentie -