15 C
Amsterdam

PVV-minister Faber over omstreden azc-borden: ‘Ik ben beleid’

Lees meer

In een opmerkelijk gesprek met RTL Nieuws liet PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) zich ontvallen dat zij hoogstpersoonlijk ‘beleid’ zou zijn. Ze wil omstreden borden met de tekst ‘Hier wordt gewerkt aan uw terugkeer’ bij asielzoekerscentra plaatsen. 

Het korte interview over de omstreden borden bij asielzoekerscentra begint met het simpele onderscheid dat de minister maakt tussen ‘mensen die recht hebben op verblijf in Nederland’ en ‘mensen die geen recht hebben op verblijf’ in Nederland. Ze wil dat ‘duidelijk communiceren’ met de borden, die volgens haar tot een kille ontvangst zouden moeten leiden.

‘En wat moet zo’n bord dan doen?’, vraagt politiek verslaggever Floor Bremer aan de minister. ‘In ieder geval verwachtingsmanagement voor mensen die geen recht hebben op verblijf, dat wij werken aan een terugkeer’, antwoordt de minister geprikkeld.
Op de vraag of ze dat idee in Denemarken heeft opgedaan, reageert Faber instemmend. Daar zou wel aan ‘verwachtingsmanagement’ worden gedaan. Vervolgens ontstaat er een opmerkelijk gesprek tussen Bremer en Faber:

Bremer: ‘Heeft u daar ook borden gezien?’
Faber: ‘Ik heb de borden gezien, maar niet met deze tekst.’
Bremer: ‘Uw ambtenaren die we hebben gebeld, zeiden namelijk dat u het daar niet gezien kan hebben.’
Faber sluit haar ogen en zegt ongemakkelijk dat dat klopt, waarop Bremer niet loslaat. ‘Het is natuurlijk ook een beetje omstreden toch, om zo’n bord neer te zetten?’, vraagt ze.

Faber: ‘Ik vind het helemaal niet omstreden. Het is gewoon een duidelijk signaal.’
Bremer: ‘In welke taal dan?’

Faber: ‘In diverse talen, want niet iedereen spreekt natuurlijk Nederlands.’
Bremer: ‘Dus hoeveel talen?’
Faber: ‘De talen die nodig zijn om de mensen duidelijk te maken wat erop staat.’

Het gesprek gaat een paar keer heen en weer, waaruit blijkt dat Faber niet echt goed heeft nagedacht over de borden. Dan vraagt Bremer of zulke borden niet tot tegenstand zullen leiden.

Faber: ‘Ja, maar mensen zijn het wel met meer dingen niet eens.’
Bremer: ‘Besluit u dit dan gewoon zelfstandig?’
Faber: ‘Ik ben de minister en ik voer het beleid uit.’
Bremer: ‘Maar dit is toch geen beleid? Dit is volgens mij een idee van u?’
Faber: ‘Maar ik ben beleid.’

Op sociale media trekken velen de vergelijking met de zonnekoning, Lodewijk de Veertiende, die op absolutistische wijze zei dat hij de staat zou zijn.

- Advertentie -